Úterý, 19. března 2024

V MHD v centru Hradce Králové začala jezdit linka zdarma

V MHD v centru Hradce Králové začala jezdit linka zdarma

V městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové dnes začala v testovacím provozu jezdit zdarma takzvaná Zelená linka. Propojuje historický střed města s širším centrem. Trasu obsluhuje elektrobus. "Jízdu zelenou linkou si dnes dopoledne během prvních jízd vyzkoušelo několik desítek lidí," řekl ČTK mluvčí radnice Petr Vinklář.

Zavedením linky zdarma chtějí dopravní podnik a radnice lidem nabídnout alternativu cestování v centru, ulevit přetížené dopravě a přispět k ekologičtějšímu provozu. Radnice věří, že do elektrobusu nasednou lidé, kteří by v centru města po úřadech, na pracovní schůzky či do restaurace na oběd jinak jezdili autem. Letošní náklady na provoz linky ve výši zhruba 80.000 korun měsíčně radnice uhradí ze souhrnné rezervy městského rozpočtu.

Trasa Zelené linky vede z historického Velkého náměstí k Adalbertinu, zastávce Muzeum a za Tyršovým mostem pokračuje po labském nábřeží na Ulrichovo náměstí. Pak se trasa stáčí ke Střelnici a pokračuje po zastávkách Centrál a Muzeum k magistrátu města. Okruh končí opět na Velkém náměstí u nové zastávky poblíž Galerie moderního umění.

Okruh linky je dlouhý přes 3,5 kilometru a elektrobus jej projíždí třikrát za hodinu. Ročně by linka měla najet asi 23.000 kilometrů. Provoz je naplánován na osm hodin denně ve všední dny od 09:00 do 17:00. Za celý den se tak vůz s cestujícími vydá na cestu dvaadvacetkrát, projetí jednoho okruhu trvá 15 minut.

Od soboty 2. září v hradeckém MHD také platí nový jízdní řád. Žádné zásadní změny v něm nejsou, změny se týkají pouze části linek. "Časy odjezdů se neměnily u trolejbusových linek 1, 2, 3, 6 a 7, autobusových linek 11 a 17 a nočních linek 51, 52, 53 a 54," uvedl Vinklář.

Na běžných linkách stojí jednotlivá papírová základní jízdenka 20 korun, jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou 14 korun. Jízdné placené přímo ve voze řidiči či platební kartou a platba mobilem je za 25 korun. Ročně dopravní podnik v Hradci Králové přepraví přes 30 milionů lidí.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů