Úterý, 19. března 2024

Merkelová slíbila zdvojnásobení fondu na zlepšení kvality ovzduší

Merkelová slíbila zdvojnásobení fondu na zlepšení kvality ovzduší

Německá kancléřka Angela Merkelová tento týden představila plán na zdvojnásobení fondu, který má pomoci zlepšit kvalitu ovzduší v německých městech. Objem fondu by tak měl dosáhnout jedné miliardy eur (26 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

Německá vláda se na vytvoření fondu dohodla minulý měsíc s automobilkami, které slíbily, že do něj vloží polovinu z původně plánovaných 500 milionů eur. Fond má pomoci odvrátit návrhy na zákaz jízdy naftových aut, které se v poslední době objevily v některých německých městech.

Merkelová dnes uvedla, že dodatečných 500 milionů eur na zdvojnásobení fondu poskytne federální vláda. Nevyloučila nicméně, že vláda požádá automobilky o zvýšení jejich původně slíbeného příspěvku. Peníze z fondu bude podle kancléřky možné využít na řadu projektů, včetně zlepšení veřejné dopravy či výstavby dobíjecích stanic pro elektromobily.

"Musíme udělat maximum, abychom ten zákaz jízdy (naftových aut) odvrátili," uvedla Merkelová na společné tiskové konferenci se starosty velkých německých měst. Dodala, že další setkání se zástupci automobilového průmyslu se uskuteční po zářijových parlamentních volbách.

Na srpnové schůzce představitelé automobilek souhlasili, že provedou u více než pěti milionů naftových vozů úpravu softwaru, která má snížit emise oxidů dusíku.

Naftové motory se dostaly do centra pozornosti kvůli aféře německé automobilky Volkswagen ohledně manipulace s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy nainstaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů