Úterý, 19. března 2024

Zpráva: Suroviny je třeba ochránit, aby z nich měl stát prospěch

Zpráva: Suroviny je třeba ochránit, aby z nich měl stát prospěch

Strategické nerostné suroviny České republiky je třeba ochránit tak, aby z nich měl prospěch stát. Vyplývá to ze zprávy o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v této oblasti, která je nyní v připomínkovém řízení. Materiál vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

S prosazováním zájmů státu a posílení jeho úlohy v oblasti nakládání se strategickými surovinami má pomoci státní podnik Diamo a Česká geologická služba (ČGS). "Diamo a ČGS vypracují metodiku na hodnocení surovinového potenciálu odvalů a odkališť ve vlastnictví ČR se zaměřením na strategické suroviny," stojí v dokumentu. Obě společnosti mají také zajistit nově zahájený geologický průzkum ložisek těchto surovin.

Vláda v polovině června schválila surovinovou politiku ČR v oblasti nerostných surovin, která má platit zhruba 15 let. Zaměřuje se mimo jiné na oblast vědy a výzkumu, nové dobývací metody nebo hledání nových druhů surovin a jejich využití.

Aktuální materiál upozorňuje, že se v současné době stupňuje zájem těžebních společností o využívání ložisek strategických surovin ČR, například lithia a wolframu. Podle dokumentu je proto nezbytné neprodleně přistoupit k opatření na ochranu jejich budoucího využití v maximální prospěch státu, a to bez nutnosti okamžitých legislativních změn.

Podle návrhu by podmínky využívání strategických surovin v Česku měly být rozšířeny mimo jiné o zásadu, že těžba nezačne, pokud nebudou hospodářské a další zájmy ČR převažovat nad prostými ekonomickými zájmy na vydobytí ložiska. "V případě, že těžené suroviny nejsou využívané průmyslem v ČR, vytrácí se jeden z hlavních argumentů pro zahájení těžby a pro obhajování těžebního záměru před veřejností," podotýká materiál.

Za strategickou energetickou surovinu považuje dokument uran, mezi takzvané kritické suroviny EU pak řadí mimo jiné antimon, hořčík, chrom, kobalt, kovy platinové skupiny nebo prvky vzácných zemin. Mezi ostatními suroviny aktuálně významnými pro českou ekonomiku pak zmiňuje lithium, tantal, zirkonium a titan.

Například těžba lithia v Krušných horách by mohla začít za několik málo let. Od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings (EMH). EMH dříve uvedl, že by uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů