Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství: Chci jednoduchou a spravedlivou Společnou zemědělskou politiku, zodpovědnou k životnímu prostředí

Ministr zemědělství: Chci jednoduchou a spravedlivou Společnou zemědělskou politiku, zodpovědnou k životnímu prostředí

Informaci o východiscích budoucí Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 včera vládě předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Uvedl, že efektivní podpora zemědělců musí mít jasná a jednoduchá pravidla a nesmí diskriminovat některé podniky jen podle jejich velikosti. SZP musí i nadále představovat základní nástroj pro zajištění strategické míry produkce potravin v EU, udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a udržitelný rozvoj venkovských oblastí.

,,Nejsem příznivcem nějakých revolučních změn, ale spíše evoluce, měli bychom stavět na základech, které dnes Společná zemědělská politika nabízí. Dlouhodobě prosazuji, aby zemědělci napříč celou Evropskou unií měli rovné podmínky," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V ČR je i s ohledem na historické souvislosti vývoje specifická struktura zemědělských podniků. Disponuje nejen největší průměrnou výměrou zemědělského podniku (133 ha), ale i jednou z největších průměrných výměr ekologického podniku (120 ha).

Tyto subjekty, u kterých by hrozilo případné zastropování přímých plateb, zaměstnávají významné množství pracovní síly ve venkovských oblastech a současně poskytují veřejné statky. Z pohledu výrobního zaměření jde o podniky, které mají velmi významnou živočišnou výrobu (například masný a dojený skot) a rostlinnou výrobu (například obiloviny
a okopaniny).

MZe si je současně vědomo významu a role menších subjektů na venkově. Bude proto jednat o zavedení platby na první hektary (tzv. redistributivní platba), případně dalších cílených opatřeních.

Za prioritu považuje MZe rovněž udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a opatření
v oblasti ochrany klimatu a adaptace na jeho změnu. Zemědělství musí minimalizovat negativní zásahy do složek životního prostředí. Nezbytné je tak přispět nástroji SZP
k zachování biologické rozmanitosti, zlepšení kvality vod, ovzduší a hospodaření s půdou spolu s předcházením eroze a obnovou funkční, úrodné a estetické krajiny.

V zájmu zachování tradičních a klíčových odvětví rostlinné a živočišné výroby podporuje MZe poskytování finančních prostředků na citlivé sektory v ČR. K zvýšení konkurenceschopnosti je dále nutné více podpořit cílené investice do moderních technologií v zemědělství, lesnictví a potravinářství. Velmi důležité je současně podpořit plynulou generační obměnu v zemědělství a zefektivnit tak podporu mladých zemědělců, aby se co nejvíce snížily překážky pro začínající podnikatele.

V neposlední řadě nesmí být opomenuto zvýšení kvality života na venkově a zlepšení postavení zemědělců v dodavatelském řetězci.

Ministerstvo zemědělství silně podporuje zajištění dostatečných zdrojů pro tyto priority tak, aby SZP byla i nadále jednou z hlavních politik financovaných z rozpočtu EU.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů