Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt Life Corcontica pomohl za šest let obnově horských luk

Projekt Life Corcontica pomohl za šest let obnově horských luk

Projekt Life Corcontica pomohl za šest let k obnově horských luk na území Krkonošského národního parku (KRNAP). Celkem se do péče o 490 hektarů luk zapojilo 48 hospodářů. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Celkové náklady na projekt dosáhly zhruba 90 milionů korun.
Součástí projektu byly desítky aktivit na podporu luk. "Na 360 hektarech jsme obnovili hospodářskou péči, na dalších 130 hektarech, již obhospodařovaných, došlo k nadstavbovým zásahům na podporu květnatosti luk," uvedl Drahný. Hospodaření se podařilo obnovit i na nejvýše položených loukách v České republice, například v lokalitě Růžohorky v nadmořské výšce 1240 metrů nebo na Zadních Rennerovkách ve výšce 1250 metrů nad mořem.

K obnovení luk bylo potřeba vykácet 40 hektarů náletových dřevin či zlikvidovat na 50 hektarů invazních rostlin. "Louky jsou nyní přístupné pro pastvu zvířat a část z nich nově i pro sekačky. Kromě tohoto byly více než tři desítky hektarů luk citlivě přihnojeny nebo povápněny. Hospodaření bylo podpořeno nákupem nové techniky," uvedl Drahný.

Další částí projektu byl vznik Krkonošských farmářských stezek, které propojují vzácné louky, hospodáře a návštěvníky hor. Při procházkách mezi loukami je na jednotlivých farmách možné nakoupit i produkty místních farmářů.

Projekt Life Corcontica se zabýval kromě luk také ohroženou rybkou vrankou obecnou. "Aby mohla v krkonošských potocích volně migrovat, zpřístupnili jsme více jak pět kilometrů toků a upravili jsme 14 takzvaných stupňů," uvedl Drahný. Speciální péče se dostalo kriticky ohroženému hořečku mnohotvarému českému, který se v Krkonoších vyskytuje na pouhých dvou místech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů