Pátek, 19. dubna 2024

Brno: Pilotní zavedení nádob na bioodpad

Brno: Pilotní zavedení nádob na bioodpad

Třídění odpadu v Brně čeká další zlepšení: Rada města Brna dnes odsouhlasila pilotní projekt, který ověří zavedení hnědých popelnic na bioodpad se čtrnáctidenním svozem. Ve spolupráci s městskou částí Brno-střed budou hnědé nádoby na biologicky rozložitelný odpad od června distribuovány zájemcům z řad uživatelů nemovitostí v Masarykově čtvrti.

Místní obyvatelé si tak kromě modrých a žlutých popelnic budou moci objednat i hnědé, kam mohou odkládat kuchyňský i zahradní odpad (včetně např. posekané trávy či listí). Městská společnost SAKO ve spolupráci s Odborem životního prostředí MMB bude produkci všech druhů odpadu průběžně sledovat a vyhodnocovat.

Pilotní projekt má ověřit, zda město bude moci tuto službu (hnědé popelnice) zavádět jako standardní součást systému hrazeného z místního poplatku, nebo bude nabízena pouze zájemcům za poplatek. Ze zkušeností měst jako je např. Olomouc, plyne, že zavedením možnosti komfortního třídění bioodpadu klesá množství zbytkového odpadu v černých popelnicích tak, že je možné přejít na čtrnáctidenní interval jejich svozu. Pokud se totéž prokáže i v Brně, bude tato služba od příštího roku zaváděna jako standardní součást systému.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů