ČESKO: Úřad vlády podporuje regionální potraviny
Úřad vlády ČR podporuje české regionální potraviny, tuzemské zemědělce a farmáře. V září 2016 odstartoval projekt, kdy jednou za měsíc zařazuje do občerstvení pro členy vlády regionální speciality, a to vždy z jednoho konkrétního kraje. Ministři a ministryně tak mohli za uplynulý půlrok ochutnat jídlo již z šesti krajů, a to z kraje Jihočeského, Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Vysočiny. Na dnešním jednání vlády byly pro členy vlády připraveny potraviny z Pardubického kraje.
,,Čeští potravináři, zemědělci a farmáři produkují potraviny špičkové kvality i chuti a Úřad vlády se je rozhodl touto symbolickou cestou podpořit. Proto jsme před sedmi měsíci zahájili pravidelné zařazování regionálních specialit na jednání vlády. Jsem rád, že se nám daří touto formou podpořit české výrobce a nejen prezentovat výtečné české jídlo, ale rovněž ukázat gastronomická specifika jednotlivých krajů," uvedl vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák.
Záměrem úřadu je postupně zařadit na jednáních vlády potraviny ze všech krajů České republiky, dnes byly připraveny regionální speciality pro členy vlády již posedmé. Potraviny jsou vybírány na základě soutěže Regionální potravina, která spadá pod Ministerstvo zemědělství. Všichni dodavatelé se v minulosti zúčastnili této soutěže, která oceňuje kvalitní výrobky z každého kraje. Náklady na potraviny z jednoho kraje jsou zhruba šest tisíc korun a jsou hrazeny z rozpočtu Úřadu vlády.