Úterý, 19. března 2024

Macron dál přesvědčuje Trumpa k návratu ke klimatické dohodě

Macron dál přesvědčuje Trumpa k návratu ke klimatické dohodě

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes řekl, že pokračuje v jednání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem o návratu USA k pařížské klimatické dohodě. Podle Macrona ale neexistuje prostor pro nové vyjednávání o stávajících podmínkách dohody, uvedla agentura Reuters.
"Nehodlám ustoupit od podmínek pařížské dohody," řekl Macron novinářům v New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN.

"Odsuzuji rozhodnutí Spojených států a pokračuji v dialogu s prezidentem Trumpem, protože jsem přesvědčen, že nakonec uvidí, že je v zájmu Američanů být součástí pařížské klimatické dohody," dodal Macron.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí, si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa za to USA platí nespravedlivě vysokou cenu oproti dalším zemím, jakou jsou například Čína či Indie.

Počátkem června americký prezident oznámil, že Spojené státy od pařížské dohody odstupují, což vyvolalo takřka bezvýhradně kritické reakce po celém světě.

Klimatická dohoda byla jedním z témat také červencové schůzky Macrona s Trumpem v Paříži. Americký prezident od té doby ale neprojevil nějakou ochotu své stanovisko změnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů