Čtvrtek, 28. března 2024

Balkánské řeky nedáme! vzkazuje Vavřinec Hradilek a Arnika

Balkánské řeky nedáme! vzkazuje Vavřinec Hradilek a Arnika

V úterý spustil spolek Arnika kampaň na záchranu divokých řek na Balkáně. Pomocí nově spuštěného webu (www.arnika.org/reky) chce zdůraznit ohroženost toků, které ve velkém mizí kvůli výstavbě vodních elektráren. Celá řada z nich přitom porušuje stavební nebo ekologické předpisy. Do boje proti přehrazení divokých řek se zapojil i český kajakář Vavřinec Hradílek, který nechce přijít o jedny z posledních míst panenské přírody v Evropě. Ta například v Česku už téměř zmizela. Na záchranu balkánských řek přispívají lidé přímo na webových stránkách Arniky, kde lze také podepsat petici.

Oblíbená destinace českých dobrodruhů může během následujících několika let přijít o své přírodní bohatství. Na základě energetické politiky balkánských zemí a slabé regulaci soukromých komerčních zájmů dochází k významnému betonování dosud nedotčených vodních toků, proti čemuž se ostře ohradila česká organizace Arnika. ,,Jen v Bosně a Hercegovině je naplánováno více vodních elektráren, než je v celé zemi řek," vysvětluje za spolek Zuzana Vachůnová, koordinátorka projektů Arniky v Bosně s tím, že pro některé biotopy by šlo o devastující postup.

Ráj evropských vodáků se rozhodl hájit i slavný český kajakář Vavřinec Hradílek. Trojnásobný mistr světa a stříbrný olympionik z her v Londýně často vyráží trénovat do přírody má tak bohaté zkušenosti i s neregulovanými peřejemi. ,,Řeky a příroda vůbec je na Balkáně úžasná a přitom je to pro nás jen pár hodin jízdy. Nemůžeme se tvářit, že se nás to nedotýká," je přesvědčen český reprezentant a doplňuje: ,,Každá taková podpora je významná, ať jsou to řeky na Balkáně nebo přímo u nás."

Hydroelektrárnou proti přírodě

Vodní elektrárny většina lidí vnímá jako ekologicky šetrný zdroj energie. ,,Bosna a Hercegovina je energeticky soběstačná a značnou část vyrobené elektřiny vyváží. Stavba dalších zdrojů je tak fakticky exportem životního prostředí. Příjmy z toho mají soukromí investoři nebo firmy napojené na politické strany," uvádí dále zjištění Arniky a bosenského Centra za životní prostředí.

Celé řadě budovaných přehrad chybí platná povolení. Některé z nich nemají ani zpracované vyhodnocení vlivu na životní prostředí (EIA) a v praxi dochází k nedodržování minimálního zůstatkového průtoku, koryta některých řek jsou tak zcela vyschlá.

,,Horské řeky jsou často zdrojem pitné vody místních," přidává další stránku problému Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů Arniky. ,,Na mnoha místech lidé proti výstavbě elektráren bojují i za cenu vlastního pohodlí nebo bezpečí," uvádí Skalský příběh obyvatel vesnice Fojnice ve střední Bosně. Ti protestovali proti elektrárně na řece Željeznici přímo na jejím břehu 325 dní. Investor na základě jejich odporu od stavby nakonec upustil.

Arnika se od svého založení věnuje ochraně přírody a rozmanitosti druhů. S pomocí českých občanů přispěla k ochraně antilopy sajgy tatarské nebo levharta sněžného ve Střední Asii. Kočkovitá šelma není už od poloviny letošního září ohroženým druhem. Vymírající savce tentokrát vystřídaly mizející vodní toky, jejichž osud je podobně znepokojivý. ,,Já jsem prostě cítil, že je potřeba se zasadit o podporu té záchrany," vzkázal Hradílek z vodáckého mistrovství světa ve Francii, kde se v neděli stal premiérovým mistrem světa v kajak krosu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů