Úterý, 19. března 2024

EXPERTI OBJASNÍ PŘÍČINY NIČIVÝCH HURIKÁNŮ V NOVÉM DOKUMENTU DISCOVERY

EXPERTI OBJASNÍ PŘÍČINY NIČIVÝCH HURIKÁNŮ V NOVÉM DOKUMENTU DISCOVERY

Dva nejničivější hurikány poslední doby se přehnaly severoamerickým kontinentem a napáchaly škody v řádech stovek miliard amerických dolarů. Další mohutná bouře stupně 5 Saffir-Simpsonovy stupnice pustoší Karibik právě v tuto chvíli. Přední meteorologové, vědci a výzkumní inženýři se v unikátním dokumentu Discovery zabývají důvody, proč se tyto mohutné bouře stále zvětšují a zesilují. Pořad SUPER HURIKÁNY: UVNITŘ MONSTRÓZNÍCH BOUŘÍ bude mít evropskou premiéru v neděli 8. října ve 21:00 na stanici Discovery Channel.

,,Tyto dva po sobě jdoucí hurikány nejsou varováním pouze pro obyvatele pobřežních oblastí, ale také pro vědce, kteří se snaží pochopit příčiny vzniku těchto ničivých klimatických jevů a jejich opakování," říká Caroline Perez, viceprezidentka produkce stanice Science Channel. ,,Jak se při hurikánech Harvey a Irma ukázalo, tyto bouře mohou být jak nepředvídatelné, tak smrtelné. A čím více se dozvíme o jejich původ a trvání, tím lépe se můžeme připravit na další potenciálně katastrofickou událost."

V rozmezí pouhých dvou týdnů se Atlantským oceánem prohnaly dva mohutné hurikány, které byly jiné než všechny doposud zaznamenané tropické bouře tohoto typu.

Hurikán Harvey

Pomalu se pohybující, 280 kilometrů široký hurikán kategorie 4 s názvem Harvey, přinesl do Texasu vítr o rychlosti 130 mil za hodinu (210 km/hod), a jenom v oblasti kolem Houstonu spadlo 127 cm dešťových srážek. Když déšť konečně ustal, začaly se sčítat škody, které za sebou hurikán Harvey zanechal: poškození nebo úplné zničení téměř 185 000 domovů a 1000 podniků, evakuace 32 000 obyvatel z jejich domovů a dalších 300 000 domácností bez elektřiny. Přestože voda ještě zcela neustoupila, dle agentury FEMA se odhaduje, že náklady na odstranění škod vzniklých hurikánem Harvey mohou činit až 200 miliard USD, včetně pomoci pro téměř půl milionu lidí, kteří žádají o federální pomoc při katastrofách.


Hurikán Irma

27. srpna 2017 meteorologové začali sledovat hurikán Irma u pobřeží Afriky. Cestou přes Atlantik postupně narůstal a zesiloval. 5. září už byl z Irmy obří hurikán kategorie 5, který byl téměř 425 mil široký, s maximální rychlostí větru 185 mil za hodinu (298 km/hod). Prohnal se přes Karibik až na Floridu.

Jako by to ale nestačilo, další bouře kategorie 5, hurikán Maria, pustoší v současné době Karibik.

Příčiny jejich vzniku i nové poznatky na poli klimatologie představí českým a slovenským divákům dokument SUPER HURIKÁNY: UVNITŘ MONSTRÓZNÍCH BOUŘÍ v neděli 8. října ve 21:00 na stanici Discovery Channel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů