Úterý, 19. března 2024

Pozemkové úpravy účinně chrání půdu

Pozemkové úpravy účinně chrání půdu

Eroze půdy je vážný problém, je nutné přijmout zásadní opatření, aby z krajiny dále nemizela kvalitní černozem za miliardy korun. Půda se už neobnovuje a k tomu výrazně přispívá sucho. O těchto tématech i o pozemkových úpravách se diskutuje ve dnech 4. a 5. října 2017 v Olomouci, kde se koná už 20. ročník konference o pozemkových úpravách.

Stěžejní část letošního odborného programu je koncipována jako panelová diskuse. Hlavní řečníci v čele s ústřední ředitelkou Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavou Maradovou se zaměřují na témata související s pozemkovými úpravami, které jsou nástrojem ochrany a zhodnocení půdy.

,,Za uplynulých pět let jsme k dnešnímu dni zahájili přes tisíc komplexních pozemkových úprav a z tohoto počtu jsme takřka 750 už dokončili. Finančně máme podané žádosti k začátku října 2017 za 1,31 miliardy korun," uvedla Svatava Maradová.

Dalším zásadním tématem byla ochrana půdy a realizace protierozních opatření. Velký zájem vzbudila debata o aktuální podobě protierozní vyhlášky a jejích dopadech do praxe.

Státní pozemkový úřad každoročně zahajuje přibližně 200 pozemkových úprav na území celé republiky. SPÚ do nich doposud celkově investoval 22 miliard korun. Přímo v Olomouckém kraji pak bylo v letošním roce zatím vynaloženo na tento účel skoro 105 milionů korun. V kraji bylo letos rozpracováno 11 a dokončeno 8 pozemkových úprav.

Profesor Bořivoj Šarapatka z Univerzity Palackého v Olomouci zmínil také problematiku související s nedostatkem vody na našem území, a to je ztráta vodních ploch. Od 19. století zaniklo na našem území 3500 ha rybníků, které byly větší než půl hektaru.

Během čtvrtečního odpoledne se uskuteční ještě závěrečná diskuze účastníků konference s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů