Úterý, 19. března 2024

Jeden z vlků, který utekl z výběhu Národního parku Bavorský les, přešel do Čech

Jeden z vlků, který utekl z výběhu Národního parku Bavorský les, přešel do Čech

V noci z 5. na 6.října uniklo šest vlků ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu (okres Regen). Jedno zvíře ještě v pátek srazil vlak. Druhé bylo o víkendu zastřeleno nedaleko návštěvnického centra Haus zur Wildnis. Jeden vlk pak přešel na českou stranu Šumavy.

,,Byl spatřen v sobotu odpoledne v prostoru mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí. V neděli pak v oblasti Špičáckého sedla. My jsme pochopitelně okamžitě kontaktovali kolegy v Národním parku Bavorský les a také chovatele hospodářských zvířat v nejbližším okolí," informuje náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Martin Starý.

,,Následně jsme do terénu umístili odchytové zařízení. Naši pracovníci, kteří v této oblasti loví, byli také vybaveni narkotizačními střelami a pokoušejí se zvíře odchytit," dodává.

,,Žádáme obyvatele a návštěvníky, aby se v případě setkání s vlkem k němu nepřibližovali, nebo se ho třeba nesnažili nahánět nebo krmit. Každé takové pozorování zároveň prosím hlaste buď pracovníkům Správy Národního parku Šumava, nebo na linku Policie ČR," apeluje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Z devíti vlků žijících ve výběhu zmizelo šest zvířat. V západní oblasti Bavorského lesa a Šumavy se stále ještě pohybují čtyři z nich. Podle dosavadního šetření je jisté, že unikla vchodem do výběhu, který byl nalezen zcela otevřený. Zda šlo o nedbalost nebo úmysl šetří policie.

Případné pozorování prosím oznamte pracovníkům Správy NP Šumava:

Martin Starý: 731 530 474

Jan Mokrý: 731 530 472

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů