Středa, 24. dubna 2024

Reakce ministra Brabce na vyjádření ministra Chovance ke kauze lithium

Reakce ministra Brabce na vyjádření ministra Chovance ke kauze lithium

ČSSD se marně snaží různými vytáčkami hájit nepochopitelný krok ministra Havlíčka 2 týdny před volbami, který nás může hodně stát. Ale ani stokrát opakovaná lež se kvůli tomu nestane pravdou! Za prvé, průzkumná povolení, o kterých hovoří ministr Chovanec, nepodepisuje ministr, ani o nich nikdy nerozhodoval, ani nerozhoduje, ale vydává je v rámci zcela transparentního správního řízení úředník, který je shodou okolností podřízen náměstkovi ministra ŽP nominovanému za sociální demokracii.

Za druhé, tato povolení Ministerstvo životního prostředí vydává už 25 let na základě tzv. geologického zákona a vždy se před vydáním ptá Ministerstva průmyslu a obchodu na klíčovou otázku, zda je to v souladu se surovinovou politikou státu, za kterou je MPO plně zodpovědné. Bez klíčového souhlasu MPO by nemohlo MŽP jakékoliv stanovisko vydat. Z logiky věci totiž vyplývá, že MŽP má na starosti dopady těžby na životní prostředí a ne strategii státu v oblasti využití nerostných surovin.

Takže, pokud by opravdu ministr průmyslu chtěl kdykoliv v minulosti zásadně změnit dlouhodobou strategii státu k nerostnému bohatství, měl k tomu jedinečnou možnost při změně státní surovinové politiky, naposled letos v létě. Je neuvěřitelné, že ale žádnou změnu v této oblasti směrem k vyšší ochraně zájmů státu v případě lithia a dalších strategických surovin v materiálu do vlády nenavrhl. A víte, kdo nakonec navrhl a prosadil na vládě kroky směřující k posílení role státu? Ministr životního prostředí, byť mu to kompetenčně vlastně nepřísluší! To je snadno doložitelný fakt. V této souvislosti se nařčení sociální demokracie z neschopnosti ministra vrací jako bumerang do jejich vlastních řad.

A pokud se týká dopisu, o kterém se ministr Chovanec zmiňuje, tak v něm jasně říkám, že memorandum nepodepíšu, nejen proto, že jsem se na něm nepodílel, ale i proto, že je mimo jiné i v rozporu s materiálem, který samo MPO posílá ve středu do vlády. Nebyl totiž absolutně žádný věcný ani časový důvod, aby podobný dokument podepsal ministr končící vlády.

Debaty na schůzi Senátu se samozřejmě rád zúčastním.

Richard Brabec, ministr životního prostředí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů