Úterý, 19. března 2024

Volkswagen rozjel program Demo e-car

Volkswagen rozjel program Demo e-car

Domácí zastoupení značky Volkswagen rozjíždí podporu elektromobility zajímavou akcí. V průběhu následujících měsíců poskytne bezplatně řadě domácích firem a také institucím a obcím celkem padesát elektromobilů Volkswagen e-Golf. Cílem je popularizovat tento druh pohonu a umožnit těmto subjektům, aby se s jejich provozem podrobně seznámily. Prvních pět e-Golfů bylo předáno již dnes vybraným partnerům projektu.

,,Mobilita, jak jsme ji znali dosud, prochází zásadními změnami. Stále intenzivnější debaty o zákazu aut ve městech, otazníky nad budoucností vznětových motorů, příchod nových technologií, to všechno staví výrobce automobilů před zcela nové výzvy, říká Vratislav Strašil, generální ředitel Porsche Česká republika. ,,Hlavním tématem se stávají autonomní, plně propojená, bezemisní vozidla a zrychlující se tempo digitalizace našeho odvětví. Na tuto novou éru se už dnes intenzivně připravujeme a rádi bychom na ni připravili i naše zákazníky. Znamená to především prakticky je seznámit s výhodami nových technologií."

Společnost Porsche Česká republika proto připravila projekt s názvem Demo e-car program. Porsche ČR bezplatně zapůjčí v průběhu příštího roku firmám, státním organizacím, městům a obcím a dalším potenciálním zákazníkům vozy Volkswagen e-Golf na dlouhodobé testování. Díky spolupráci s dealery společnost Porsche ČR připravila projekt, který je svým pojetím a rozsahem v českých podmínkách unikátní. Zájemci dostanou k dispozici celkem padesát e-Golfů, s nimiž mohou během desetiměsíčních bezplatných zápůjček ujet až patnáct tisíc kilometrů. Testovací e-Golfy budou dodávány postupně tak, aby všechny vyjely na silnice do konce příštího roku. ,,Od projektu si slibujeme zejména edukaci v oblasti elektromobility a technologií, průzkum trhu a testování vhodnosti elektromobilů pro vozové parky našich současných partnerů, stejně jako spolupráci s možnými novými partnery," říká Vratislav Strašil a dodává, že součástí programu je i zpětná vazba partnerů a jejich zaměstnanců týkající se dlouhodobého provozu elektromobilů.

Demo e-car program není jediný, kterým Volkswagen přispívá k podpoře elektromobility. Další iniciativou je i nasazení patnácti e-Golfů v pilotním projektu e-carsharingu v Praze. Tento týden jej představila společnost Car4Way ve spolupráci s Pražskou energetikou a Porsche Česká republika v rámci širších iniciativ Smart City.

Tyto iniciativy nejsou náhodné, protože koncern Volkswagen definoval svou strategií TOGETHER 2025 elektromobilitu spolu s digitalizací, mobilními službami, autonomním řízením a umělou inteligencí jako svoje klíčové rozvojové priority. V příštím roce dokonce představí Audi velké prémiové SUV e-tron s dojezdem přes 500 km a následovat budou další modely. Hlavní ofenziva je naplánována na rok 2020, kdy postupně přijdou na trh zcela nové elektromobily Volkswagen s názvem I.D. Do roku 2025 by měl celý koncern na trh uvést neuvěřitelný počet více než 80 modelů s elektropohonem, z nichž bude padesát čistě elektrických a třicet bude využívat plug-in hybridního ústrojí. U Volkswagenu věří, že pokud to půjde dobře, prodeje koncernových elektromobilů mohly dosáhnout až tří milionů kusů ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů