Úterý, 19. března 2024

Zadržte dech - zhruba na půl roku. Příchod zimy nalije do ovzduší dávku znečištění z uhlí

Zadržte dech - zhruba na půl roku. Příchod zimy nalije do ovzduší dávku znečištění z uhlí

Pokles teplot, který prožíváme v těchto dnech, přináší také začátek sezóny dýmajících komínů, které budou během příštích měsíců zhoršovat kvalitu ovzduší napříč regiony. V případě nebezpečných jemných prachových částic, které zvyšují výskyt a zhoršují průběh onemocnění srdce, cév a dýchacího ústrojí, připadá na lokální vytápění domácností plná polovina znečištění [1]. Zatímco ve velkých městech je hlavní příčinou znečištěného ovzduší většinou doprava, ve venkovských oblastech jednoznačně dominuje kouř z nevyhovujících kotlů a kamen na uhlí. K tomu se přidávají uhelné teplárny a celoročně pumpují do ovzduší další prach a škodlivé plyny uhelné elektrárny a průmyslové provozy.

Ekologické organizace navrhují sadu opatření ke zlepšení kvality ovzduší [2], z nichž se emisí z lokálního vytápění týkají tři body:

  • pokračování kotlíkových dotací v upravené podobě (především zahrnující nízkopříjmové domácnosti),
  • zavedení uhlíkové daně motivující k využívání čistších paliv,
  • změna zákona umožňující obcím zakázat na svém území vytápění hnědým uhlím.


Hlavním smyslem návrhu ekologických organizací je řešení problému, na který současná legislativa nepamatuje. Zákon o ochraně ovzduší sice upravuje postupnou výměnu starých nevyhovujících kotlů pro ústřední vytápění, ale neřeší malé zdroje tepla do výkonu 10 kW, tedy hlavně různé druhy kamen.

Hnutí DUHA upozorňuje, že spolu s řešeními pro kotle a kamna musí stát zakročit i proti plýtvání uhlím v uhelných elektrárnách, které navíc z větší části vyrábí elektřinu na vývoz. Vytlačit uhlí z malých i velkých zdrojů mu ukládá i Státní energetická koncepce ČR.


Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:
,,Ve venkovských obcích nemáme měřící stanice pro znečišťující látky v ovzduší, ale při pohledu na některé komíny a při nadechnutí při práci na zahradě bych se nedivil, kdyby ručička měřáku vyskočila stejně vysoko jako na rušné křižovatce. Nemůžeme se zlobit na majitele domů, kteří hluboko v minulém století začali topit uhlím a dnes už sami nezvládnou změnu. Potřebujeme program náhrady vytápění, který bude pamatovat i na lidi, kteří nepracují s internetem a mají opravdu hluboko do kapsy."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů