Úterý, 19. března 2024

Při spatření losa se držte dál a informujte odborníky

Při spatření losa se držte dál a informujte odborníky

V uplynulých dnech byl na Olomoucku spatřen migrující los evropský. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyzývá k ohleduplnosti k tomuto silně ohroženému druhu.

Asi tříletý samec se zřejmě už několik dní zdržuje na Olomoucku v bezprostřední blízkosti lidských sídel a pravděpodobně se snaží najít místo, kde by mohl překonat dálnici. Shodou okolností ho zahlédl i jeden z inspektorů ČIŽP na své zahradě při okusování ovocného stromu.

Pokud losa spatříte, inspektoři ČIŽP doporučují nepřibližovat se, ani zvíře nepronásledovat, například kvůli focení. Zvíře by mohlo ztratit přirozené instinkty a opatrnost při pohybu přes komunikace. Při náročné migraci je třeba mu dopřát klid a možnost odpočinku. Cílené rušení způsobuje jeho neopatrný pohyb v krajině a zvyšuje riziko střetu s autem. Taková nehoda pak může být fatální nejen pro zvíře, ale i osoby ve vozidle.

V případě, že losa náhodně spatříte, doporučuje ČIŽP informovat Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (kontakty - vaclav.hlavac@nature.cz nebo jiri.safar@nature.cz). Zpráva o tom, kudy se zvíře pohybuje, pomůže při ochraně tohoto silně ohroženého druhu. Poslouží také k vymezení migračního koridoru a vytipování míst pro případnou výstavbu ekoduktů.

Za úmyslné rušení, poranění či usmrcení silně ohroženého druhu živočicha může být podle zákona na ochranu přírody uložena fyzické osobě pokuta až sto tisíc korun a právnické osobě až dva miliony korun.

Zdroj: ČIŽP

vyzaduji

vyzaduji

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů