Úterý, 19. března 2024

Třebíčský park Hrádek se pyšní novou naučnou stezkou

Třebíčský park Hrádek se pyšní novou naučnou stezkou

V srdci města Třebíče najdeme kromě historické zástavby i zelenou oázu, park Hrádek. Ten se nově může pyšnit naučnou stezkou s názvem ,,Přírodní bohatství městského parku Hrádek", kterou zde vybudovala základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kněžice ve spolupráci s městem Třebíč v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Stezka má pět zastavení s přírodovědným i historickým obsahem.

Městský park Masarykovy jubilejní sady Na hrádku byl založen v roce 1926 místním okrašlovacím spolkem. Na jeho zalesněnou část navazuje prudký skalnatý svah, odkud je krásný výhled na městské památky UNESCO. Jižně exponovaný svah údolí řeky Jihlavy je unikátní ukázkou pestrých rostlinných a živočišných společenstev skalní stepi. Vyskytují se zde ohrožené druhy rostlin a živočichů, k nejvýznamnějším patří modrásek rozchodníkový, hojný je výskyt kudlanky nábožné a saranče modrokřídlé.

,,Lokalitu jsme vytipovali na základě předchozí studie přírodně cenných lokalit nacházejících se ve městě", říká Václav Křivan z Českého svazu ochránců přírody Kněžice. ,,V posledních letech jsme v nejzajímavějších částech parku Hrádek provedly ochranářské zásahy s cílem potlačit výskyt invazního trnovníku akátu. V tomto náročném boji budeme i nadále pokračovat," doplňuje Václav Křivan.

První z tabulí zhruba 1,5 km dlouhého okruhu se nachází při vstupu z ulice Hrádek u bývalého DDM a informuje návštěvníka o historii parku a dendrologii. Další tabule jsou umístěny na hraně jižního svahu u pěší stezky. Věnují se zvířatům a hmyzu žijícím v parku. Obsahem následujícího zastavení, které se nachází u bašty, je botanický popis místa. Na poslední z tabulí, která informuje o geologii, narazí návštěvník u řeky v Hasskově zahradě, odkud je pěkný pohled na skalní masiv.

,,Cílem programu NET4GAS Blíž přírodě je přilákat veřejnost do přírody a také vzbudit zájem o její ochranu. A nejedná se jen o přírodu vzdálenou lidským obydlím, ale stejnou měrou také o přírodu ve městech, kterou místní mohou zažívat o to častěji," říká Zuzana Kučerová ze společnosti NET4GAS, která je generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody od roku 2007. Stezka v parku Hrádek je 85. přírodní lokalitou zpřístupněnou veřejnosti Českým svazem ochránců přírody v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů