Úterý, 19. března 2024

Vědci: Tání švýcarských ledovců bylo v uplynulém roce extrémní

Vědci: Tání švýcarských ledovců bylo v uplynulém roce extrémní

Švýcarské ledovce se v uplynulém roce extrémně zmenšily, úbytek ledu v době od začátku loňského října do konce letošního září patří podle Švýcarské akademie přírodních věd k nejvyšším za posledních sto let měření, informoval list Neue Zürcher Zeitung.

Dvě desítky sledovaných ledovců v alpské konfederaci ztratily celkem tři procenta svého obejmu, tedy zhruba 1,5 miliardy kubických metrů. S vodou, která ve daném období z ledovců odtála, by mohla každá švýcarská domácnost naplnit 25 metrů dlouhý bazén, uvedli vědci.

Úbytek ledu byl letos v létě dokonce větší než v roce 2015, kdy Švýcarsko postihla vlna veder. Více objemu než v aktuálně sledovaném období ledovce ztratily už jen v roce 2003.

Důvodem zmenšení ledovců byla podle vědců krátká zima chudá na sněhové srážky. Prosinec loňského roku patřil k nejsušším od počátku meteorologických měření ve Švýcarsku před 150 lety. Na kondici ledovců se podepsaly také teplé měsíce červenec a srpen.

O led přišly ledovce po celém Švýcarsku, nejhůře na tom byly ale ty v kantonech Bern a Wallis, například Tsanfleuron. Naopak menší úbytky zaznamenaly ledovce v Gotthardském masivu.

Tání ledovců v minulosti vrhlo nové světlo na nejednu záhadu. Právě díky tání Tsanfleuronu se v červenci podařilo po 75 letech najít zachovalá těla pohřešovaného manželského páru Marcelina a Francine Dumoulinových. V srpnu tající ledovec Hohlaub vydal tělo německého turisty pohřešovaného od roku 1987.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů