Středa, 24. dubna 2024

Prodej aut na alternativní pohon v EU stoupl do září o polovinu

Prodej aut na alternativní pohon v EU stoupl do září o polovinu

Prodej aut na alternativní pohon, tedy zejména hybridů a elektromobilů, se v Evropě ve třetím čtvrtletí zvýšil o 51 procent na 211.635 vozů. Tvořily tak šest procent celkových prodejů nových aut v EU. Elektromobily pak měly podíl 1,6 procenta. Oznámila to dnes evropská asociace výrobců aut ACEA.

Všech pět největších trhů zaznamenalo dvojciferný růst. Registrace aut na alternativní pohon se téměř zdvojnásobily ve Španělsku a v Německu, když rostly o 91 respektive 83 procent. V Británii a Francii rostl prodej o polovinu a v Itálii o třetinu.

Česká republika je s růstem o 48 procent na 1746 prodaných ekologických aut na 15 místě v EU. Za leden až září se v tuzemsku prodalo 5318 vozů na alternativní pohon, což je meziroční nárůst o 47 procent.

Evropská komise dnes přišla s návrhem, že nové osobní automobily a dodávky v Evropské unii by měly mít v roce 2030 o 30 procent nižší emise než v roce 2021. Součástí návrhu jsou také pobídky, které by měly evropské výrobce automobilů posunout k větší výrobě bezuhlíkových či nízkouhlíkových aut, především elektromobilů.

Návrh je součástí snah komise zajistit splnění celkového cíle zredukovat emise skleníkových plynů v EU do roku 2030 nejméně o 40 procent, jak se unie zavázala v Pařížské klimatické dohodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů