Úterý, 19. března 2024

Firma CZ SVAZIKO VYŠKOV vypouštěla odpadní vody s vyšším znečištěním, než měla povoleno. Dostala už třetí pokutu

Firma CZ SVAZIKO VYŠKOV vypouštěla odpadní vody s vyšším znečištěním, než měla povoleno. Dostala už třetí pokutu

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili už třetí pokutu, tentokrát 120 tisíc korun, společnosti CZ SVAZIKO VYŠKOV s.r.o. Firma ze své galvanovny ve Vyškově vypouštěla odpadní vody s vyšším znečištěním, než měla povoleno. Dopustila se tak porušení zákona o integrované prevenci.

,,Při kontrole jsme zjistili, že provozovatel překročil stanovené limity například pro zinek v odpadních vodách. Jednalo se o opakované porušení podmínek integrovaného povolení při vypouštění odpadních vod z neutralizační stanice," uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Za podobná pochybení uložili inspektoři provozovateli galvanovny už v roce 2014 pokutu 60 tisíc korun. V březnu 2017 poté další pokutu 70 tisíc korun.

Po poslední kontrole ČIŽP provozovatel galvanovny začal s přípravou modernizace své neutralizační stanice. Nová technologie by měla zlepšit kvalitu vypouštěných odpadních vod. ,,Dle harmonogramu prací, které firma inspekci poskytla, by modernizace neutralizační stanice měla být ukončena v roce 2018," dodal Mikeš.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů