Úterý, 19. března 2024

Ve Vsetíně přibývá černých skládek i množství odloženého odpadu

Ve Vsetíně přibývá černých skládek i množství odloženého odpadu

Ve Vsetíně přibývá černých skládek i množství odpadu, který lidé odkládají na nepovolených místech. Vsetínské technické služby již odstranily 43 černých skládek, objem odpadu přesáhl na konci října objem celého loňského roku, šlo o 16 tun odpadu, řekl dnes novinářům starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL). Za vývoz odpadu z černých skládek dalo město již 116.000 korun.

"Přestože máme dva sběrné dvory, kam můžou lidé odvézt odpad zcela zdarma, s výjimkou stavební suti, stále přibývá černých skládek," uvedl Růžička. Podle jeho slov nepomohla ani zvýhodněná nabídka, při které si lidé mohou objednat až k domu multikáru, jež odveze odpad za 363 korun.

"Je zajímavé, že lidé mnohdy odloží odpad někde, kam ho museli zavézt, nechápu tedy, proč ho nezavezou na sběrný dvůr," uvedl starosta. Nejčastěji se černé skládky objevují například na parkovištích v Jasenicích či Horním městě. "Skládka především biologického odpadu vzniká opakovaně v ulicích Pod Žamboškou a Na Hrázi na Rybníkách," uvedla Jana Zvoníčková z technických služeb. Lidé tam odkládají starý nábytek, techniku, různé vybavení domu i komunální odpad.

Kromě nahlášených černých skládek však pracovníci technických služeb uklízejí i stanoviště kontejnerů, kde lidé ukládají odpad mimo kontejnery. Letos ho odvezli již asi 300 tun, což stálo bez úložného přibližně 450.000 korun.

Chytnout někoho přímo při činu je podle starosty téměř nereálné, obyvatelé ani nehlásí případy, kdy někoho při odkládání odpadu na nepovoleném místě vidí, oznamují vždy až nalezené černé skládky. "Přemýšlíme nad nějakým opatřením, které by umožnilo zaznamenat tyto činy," uvedl starosta. Za černou skládku hrozí ve správním řízení pokuta až 50.000 korun.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů