Úterý, 19. března 2024

Kvalitu ovzduší v Plzni měří nové přístroje skoro za sedm milionů

Kvalitu ovzduší v Plzni měří nové přístroje skoro za sedm milionů

Kvalitu ovzduší v Plzni měří od letoška nové přístroje za víc než 6,9 milionu korun. Město díky státní dotaci téměř 5,9 milionu korun pořídilo 13 nových analyzátorů ovzduší. Nahradily dosavadní dosluhující zařízení. Síť automatických měřicích stanic ovzduší provozuje město od roku 1994, data z nich se přenášejí do Českého hydrometeorologického ústavu, řekl dnes ČTK primátorův náměstek odpovědný za životní prostředí Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Nové přístroje jsou instalované na jedné mobilní a třech stacionárních měřicích stanicích rozmístěných na území města. Měří imisní koncentrace oxidů síry, dusíku a uhlíku a takzvaný troposférický ozón.

Aktuální údaje z měřicích stanic lze najít na portálu ČHMÚ. "Velmi cenné je ale zejména to, že jsou k dispozici kontinuální data za více než dvacet let," řekl Náhlík. Za tuto dobu se podle něj díky dvěma půlmiliardovým investicím do dvou teplárenských zařízení podařilo ve městě výrazně snížit hodnoty oxidů síry. "Oxidů síry jsme se zbavili, bohužel nám stále zůstávají oxidy dusíku, jejichž zdrojem je automobilová doprava," řekl Náhlík.

Původní síť měřicích stanic pořídilo město díky dotaci EU z programu Phare, udržitelnost projektu byla pět let. Poté dalších zhruba 15 let město měřici stanice provozovalo a udržovalo na své náklady, až nyní se podařilo získat další dotaci. Kromě pevných stanic je také mobilní měřicí stanice, která se podle Náhlíka využívá například v místech, kde se výrazně změní proud dopravy. Město tak zjišťuje aktuální situaci v daných místech.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů