Čtvrtek, 18. dubna 2024

Křižanov bude zkoumat rozsah znečištění po varně a kovovýrobě

Křižanov bude zkoumat rozsah znečištění po varně a kovovýrobě

Městysi Křižanov umožní slíbená dotace prozkoumat rozsah znečištění po loni objevené varně pervitinu a bývalé kovovýrobě. Jde o projekt za 5,3 milionu korun. Odborníci by měli v Křižanově i pomocí sond a vrtů prověřit šest lokalit. Podle získaných údajů zpracují analýzu rizik vlivu této kontaminace na podzemní a povrchovou vodu. Údaje zveřejněné na webu operačního programu Životní prostředí ČTK potvrdila křižanovská místostarostka Radomíra Schmidová.

"V Křižanově se našly v podzemních vodách chlorované uhlovodíky, nějaké kontaminace se našly i v rámci varny, která tady byla," uvedla Schmidová. Městys by měl nyní vybrat firmu, která rizikové lokality prověří. Zpracovanou analýzu rizik by měl úřad dostat během příštího roku. Na jejím základě bude moci žádat o peníze na další zásahy, které by mohly zátěž zmírnit.

Znečištění po varně drog a někdejší kovovýrobě už potvrdila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která před rokem v Křižanově provedla rozbory asi za 200.000 korun. Ředitel havlíčkobrodského inspektorátu Jan Panský novinářům v květnu řekl, že jde o znečištění dvojího druhu.

"Jednak stará zátěž chlorovanými uhlovodíky z let sedmdesátých a pozdějších a dále znečištění metamfetaminem z varny drog," uvedl Panský. Znečištěním z kovovýroby jsou zasaženy i studny některých obyvatel, problémy se podle údajů městyse týkají celé jedné ulice a mohou být i jinde. Znečištění z varny podle vyjádření inspekce zasáhlo jeden obytný dům v sousedství a fasádu zdravotního střediska.

Místostarostka uvedla, že v případě varny se městysi bojuje se znečištěním obtížně i proto, že pro tento případ nemají úřady stanovený postup. V Křižanově žije okolo 1800 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů