Úterý, 19. března 2024

V Ostravě se opět pracuje na odstraňování kalů z lagun

V Ostravě se opět pracuje na odstraňování kalů z lagun

V Ostravě se opět začalo pracovat na odstraňování kalů z ropných lagun v areálu bývalé chemičky Ostramo. Začala tak další etapa likvidace jedné z největších ekologických zátěží v České republice. Zakázku na odstranění zbylých 91.000 tun kalů vyhrála společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která už získala všechna potřebná povolení a souhlasy ministerstev. ČTK to dnes řekla Jana Dronská, mediální zástupkyně státního podniku Diamo, jenž má správu a sanace lagun na starosti.

Státní podnik Diamo už pracoviště předal společnosti AVE CZ. "Po dlouhé době pokročí likvidace ropných lagun, které tíží obyvatele města řadu let. Legislativní a schvalovací proces byl náročný a zdlouhavý, je však zárukou maximální možné ochrany obyvatel a minimalizace dopadu projektu na životní prostředí," uvedl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Laguny obyvatele v okolí obtěžují zejména svým zápachem. Jejich odtěžování, které od roku 2004 provádělo sdružení Čistá Ostrava, se zastavilo v roce 2011. Přestože bylo vytěženo na 200.000 tun kalů, ukázalo se, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo. Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů nakonec dostala na starost právě pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která byla vybrána ve dvoukolovém výběrovém řízení na konci roku 2015.

Ve smlouvě o provedení prací se podle Dronské zavázala odstranit 91.562 tun "nadbilančních" kalů za 429 milionů korun bez DPH. Odtěžit a odvézt musí kaly do konce roku 2018. Letos se stihnou jen přípravné práce, jako například zkoušky zavápňování či technologické zkoušky sanačního zásahu.

"Distribuce kalů na příslušná koncová zařízení v rámci České republiky je v plánu počátkem příštího roku. Za tím účelem má AVE CZ povoleno v areálu lagun dočasně skladovat maximálně 30.000 tun upravených kalů," uvedl Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu Odra státního podniku Diamo, který bude zajišťovat dohled.

Při práci na dotěžení zbylých kalů ale firma bude muset dodržet podmínky stanovené ministerstvem životního prostředí. Práce například budou zastaveny ve chvíli, kdy koncentrace oxidu siřičitého, sirovodíku či prachu v ovzduší překročí stanovené limity. Nákladní automobily budou v areálu jezdit omezenou rychlostí, počítá se i s kropením cest. Po odtěžení kalů se ještě musí sanovat kontaminovaná zemina, tato fáze se připravuje.

Do areálu dnešních lagun Ostramo se od konce 19. století ukládaly odpady z rafinérské výroby. V polovině 60. let 20. století k nim přibyly odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Po ukončení činnosti chemičky Ostramo v roce 1996 odpovědnost za tuto ekologickou zátěž převzal stát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů