Úterý, 19. března 2024

Policie zjišťuje, kdo může za ropné laguny na okraji H. Králové

Policie zjišťuje, kdo může za ropné laguny na okraji H. Králové

Policie vyšetřuje znečištění území u areálu firmy pro dekontaminaci a recyklaci odpadů v Hradci Králové. Kriminalisté začali případ řešit minulý týden po upozornění na zapáchající laguny na louce u Labe. Mají podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí. ČTK to dnes sdělila Iva Kormošová z hradeckého krajského policejního ředitelství.

"Poté, co budeme mít všechny znalecké posudky, zřejmě obviníme právnickou či fyzickou osobu. Není ještě jasné, jestli za znečištění může firma nebo jednotlivec. Není ani jasné, jestli šlo o úmysl," uvedla Kormošová.

Podle zjištění ČTK jsou ropná jezírka u areálu firmy vlevo od hradecké výpadovky na Pardubice. Vyjádření společnosti, která má v popisu práce dekontaminaci a recyklaci odpadů, se ČTK nepodařilo získat, telefon uvedený na webových stránkách odpoledne nikdo nezvedal.

"Jde pravděpodobně o šest lagun ropných látek na území o rozloze okolo 50 krát 30 metrů. Je tam vypálená vegetace a stromy jsou do výše asi půl metru znečištěné mazlavou hmotou," uvedla Kormošová.

Policisté s pracovníky odboru životního prostředí odebrali vzorky zeminy, které odeslali ke znaleckému zkoumání. Policie si přizve na pomoc hydrology, kteří hloubkovými vrty zjistí, zda byly kontaminovány spodní vody a v jakém rozsahu bylo poškozeno životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů