Úterý, 19. března 2024

Proč je dobré být Zdravým krajem: Kraj Vysočina

Proč je dobré být Zdravým krajem: Kraj Vysočina

NSZM svým členům poskytuje metodickou pomoc při realizaci aktivit, ať již Zdravého kraje, tak při realizaci místní Agendy 21. Pracovníci NSZM jsou prakticky kdykoliv připraveni poradit. Velkou výhodou členství je možnost výměny zkušeností a dobré (ale také té špatné) praxe s ostatními členy sítě, kteří řeší v této oblasti velmi podobné problémy. Koordinátor programu Zdravý Kraj Vysočina a MA21 využívá možnosti akreditovaného vzdělávání a získávání nových odborných informací na školách NSZM. Tyto vzdělávací akce jsou také příležitostí k osobnímu setkání s koordinátory a politiky Zdravých měst a regionů a dalších významných osobností napříč celou republikou.

Členství kraje v NSZM vnímám také jako prestižní záležitost. Všechny aktivity, které se týkají Zdravého kraje a místní Agendy 21 se velmi prolínají. Při realizaci místní Agendy 21 kraj postupuje dle kritérií MA21 a od roku 2009 dosahuje kategorie C. Každé 2 roky pořádáme veřejné fórum Kraje Vysočina za účasti cca 140 zástupců odborné i laické veřejnosti, kteří diskutují o aktuálních otázkách a problémech kraje. V roce 2017 se uskutečnilo první fórum mládeže Kraje Vysočina. Na tuto aktivitu kraj naváže dalšími pravidelnými setkáními.

Z příkladů dobré praxe v kraji mohu uvést např. koncepční program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Jeho hlavním cílem je programově a koncepčně zlepšovat úroveň zdraví a klíčové ukazatele zdravotního stavu obyvatel v našem kraji. Připravujeme nejrůznější aktivity na podporu zdraví a zároveň také finančně podporujeme jejich realizátory v regionu. Na vzniku dokumentu se podíleli odborníci z řady institucí veřejného a neziskového sektoru i medicínských oborů a za metodické pomoci NSZM. Kraj také systematicky finančně podporuje realizátory MA21 a škol v Národní síti Zdravých škol. Roční alokace tohoto nástroje je 2 800 tis. Kč, za což náš kraj získal ocenění NSZM razítko dobré praxe. V roce 2009 jako doprovodná aktivita osvětové kampaně Den Země vznikla akce Čistá Vysočina. Jde o sběr odpadků podél silnic a na veřejných prostranstvích, do kterého se zapojují dobrovolní sběrači ze škol, firem, neziskových organizací, obcí i jednotlivé fyzické osoby. Kraj zajišťuje akci organizačně a ve spolupráci s krajskou správou a údržbou silnic zajišťuje svoz sesbíraného odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů