Úterý, 19. března 2024

Rybáři chtějí budovat nové rybníky a sádky

Rybáři chtějí budovat nové rybníky a sádky

Celkem přišlo v 11. výzvě Operačního programu Rybářství 168 žádostí, na které mělo původně Ministerstvo zemědělství připraveno 283,5 milionu korun. Největší zájem projevili rybáři o investice do akvakultury, za které mohou například vybudovat či odbahnit rybníky nebo si pořídit nové sádky a líhně. Proto ministr zvedl podporu na tyto investice ze 120 milionů na 189 milionů korun.

,,Navýšením podpory pro investice do akvakultury, které jsou jedním z nejvíce využívaných opatření programu Rybářství, můžeme uspokojit všechny zájemce. Snahou je výrazněji podpořit rybářské podniky a zlepšit jejich postavení na trhu s cílem zachovat tradiční akvakulturu," řekl ministr Marian Jurečka.

Příspěvek získají i všechny schválené žádosti, které přišly v dalších opatřeních Operačního programu Rybářství (OPR). V 11. výzvě OPR se tak mezi rybáře rozdělí 352,5 milionu korun.

Vysoký zájem o podporu je také výsledkem snahy MZe o zjednodušování administrace a pravidel pro žadatele a příjemce.

V 11. výzvě OPR mohli rybáři zasílat žádosti na opatření:

o Inovace

o Investice do akvakultury

o Recirkulační zařízení a průtočné systémy s dočišťováním

o Investice do zpracování produktů

Zaregistrovány byly projekty na výstavbu, odbahnění, rozšíření a modernizace rybníků menších než dva hektary, na investice do sádek, líhní a rybářského vybavení. Registrovány byly projekty na pořízení, rozšíření a modernizaci recirkulačních systémů, na výstavbu zpracoven ryb a jejich vybavení. Součástí jsou také projekty zaměřené na inovace rybích výrobků, na nové postupy v chovu v recirkulačních zařízeních a inovace ve zpracování ryb.

Postup administrace projektů je uveden v Pravidlech pro žadatele a příjemce, která jsou zveřejněna na internetových stránkách MZe v záložce ,,Dotace/Operační program Rybářství na období 2014 - 2020/Priority Unie/příslušná Priorita Unie/příslušné opatření/Pravidla k 11. výzvě. Na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu (www.szif.cz) žadatel najde manuály a postupy pro práci a podání přes Portál farmáře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů