Čtvrtek, 28. března 2024

Karviná chce zrušit poplatek za odpady

Karviná chce zrušit poplatek za odpady

Karviná chce od příštího roku zrušit poplatek za odpady, který je aktuálně 500 korun za osobu a rok. Poplatek by neměli hradit občané, kteří na této položce nemají žádné dluhy a poplatek dosud pravidelně platili. Město tak přijde o roční výnos zhruba 28 milionů korun. Návrh schválila rada města, definitivně však o něm budou příští úterý rozhodovat městští zastupitelé. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

"Vycházíme tak vstříc slušným a platícím občanům města, chceme jim aspoň takto ulevit. Pro čtyřčlennou rodinu to například znamená úsporu 2000 korun ročně," uvedl předkladatel návrhu, ekonomický náměstek primátora Jan Wolf (ČSSD). Dlužníci podle něj budou mít možnost své závazky uhradit do 30. září příštího roku, poté budou od poplatku osvobozeni také. "Pokud ale dluhy nesplatí, osvobození od poplatku se jich netýká," uvedl Wolf. Městu se podle něj ekonomicky daří a výpadek příjmů z poplatků za odpady si může dovolit. "Tato výhoda pro občany se nijak negativně nepromítne do celkového hospodaření města. Máme samozřejmě propočty i do dalších let, takže úlevu plánujeme jako dlouhodobou záležitost," uvedl Wolf.

Poplatky se ve městě nezvýšily od roku 2005, v Karviné lze vybírat až 750 korun, lidé platí 500 podobně jako například v Ostravě, kde je poplatek 498 korun ročně. "Město dá za svoz a nakládání s odpady ročně zhruba o sedm milionů korun více, než od občanů vybere," řekl Wolf.

Městu aktuálně dluží lidé za odpady od roku 2002 už 27 milionů korun, spolu s penále z prodlení je to asi 39 milionů korun. Radnice vymáhá dluhy vlastními silami, má také exekutora, kterému město neplatí nic a který má výnosy pouze z vymožených částek.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů