Úterý, 19. března 2024

Marocký Šafšáuan se chce stát ekologickým městem

Marocký Šafšáuan se chce stát ekologickým městem

Na severu Maroka chce být malé město Šafšáuan přilepené na horském úbočí vzorem udržitelného rozvoje. Maroko nedávno zahájilo několik projektů týkajících se životního prostředí a za podpory krále Muhammada VI. realizuje strategii "zelených" energií. Píše o tom agentura AFP.

"Tento dopravní prostředek je praktický a neškodí životnímu prostředí," říká Azíz, který na elektrickém kole projíždí ulicemi. "Můžeme se tak rychle přemísťovat bez používání znečišťujících dopravních prostředků," zdůrazňuje tento zaměstnanec městské rady.

Jízdní kola půjčuje město. Tato iniciativa je součástí rozsáhlého programu v lokalitě, kde žije 45.000 obyvatel a kterou navštěvuje mnoho turistů i vyznavačů konopí, neboť tento region je pověstný jeho pěstováním.

"V dubnu 2010 městská radnice jednomyslně schválila program, podle něhož se má stát Šafšáuan městem trvalého rozvoje," vysvětluje starosta Muhammad Sifání. "Šafšáuan ještě není ekologickým městem, ale chce jím být. Jsme v přechodné fázi. Na úrovni Maroka a Afriky vůbec jsme v tomto směru velmi pokročilí," dodává.

Nedávno otevřené městské koupaliště bylo vybaveno solárními panely. V jeho blízkosti se nachází "centrum ekologie", postavené z recyklovaných kontejnerů, kde jsou znázorněny "zelené" projekty v Šafšáuanu, financované především Evropskou unií.

"Na žádost města jsme sem přijeli, abychom podpořili přeměnu energetiky," vysvětluje Virginie Guyová, koordinátorka projektu francouzské nevládní organizace Skupina obnovitelných energií, životního prostředí a solidarity (GERES).

K jejím iniciativám patří centrum informující občany, jak šetřit s energií, či instalace fotovoltaických panelů na některých objektech, jako je městská knihovna. Dokončuje se muzeum ekologie.

Šafšáuan je jednou ze 12 lokalit na jihu Středomoří, jíž bylo v rámci evropského programu poskytnuto v přepočtu asi 23,4 milionu eur. Město bylo označeno za "vzornou obec iniciující změnu chování občanů směrem k využívání ekologicky čisté energie".

Ne všechno je však v Šafšáuanu "zelené". "Obecní skládka neodpovídá normám," připouští starosta. "Věřím však, že se nám do roku 2021 podaří všechny problémy vyřešit," dodává.

Zelené mešity, solární parky a větrné elektrárny, elektrické autobusy, zákaz používání plastových sáčků... Marocké království pravidelně zdůrazňuje své ekologické úsilí. V roce 2016 se v Marrákeši konala 22. světová klimatická konference a Maroko na ní představilo ambiciózní plán rozvoje obnovitelných energií. Do roku 2030 chce zvýšit podíl obnovitelných energií na 52 procent.

Hlavním projektem této strategie je komplex Núr, který má být jednou z největších solárních elektráren na světě. Otevřen byl loni v únoru 20 kilometrů od města Varzázát na prahu pouště.

Vyřešit je však třeba ještě některé problémy: podle nedávné zprávy Světové banky zveřejněné místním tiskem dosahuje znečištění ovzduší ve velkých městech znepokojivých rozměrů. Také mnoho projektů vyhlášených na světové klimatické konferenci nevykročilo ze stadia pouhých deklarací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů