Pátek, 29. března 2024

V hračkách z recyklovaných materiálů se našly toxické látky

V hračkách z recyklovaných materiálů se našly toxické látky

V některých hračkách a hřebenech vyrobených z recyklovaných materiálů jsou nebezpečné látky, varoval dnes na tiskové konferenci ekologický spolek Arnika. Konkrétně jsou to takzvané bromované zpomalovače hoření, které se používají do plastů v elektronice nebo automobilovém průmyslu. Nebezpečné jsou zvláště pro děti, ovlivňují hormonální procesy v těle. Analýzu pro Arniku provedla laboratoř Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Arnika nejprve změřila obsah bromu u 16 hraček a 31 kadeřnických výrobků, tedy hřebenů, kartáčů a ozdob do vlasů. "Nejdříve jsme je analyzovali rentgenovým spektrometrem," řekl Jindřich Petrlík, expert na toxické látky v Arnice. Výrobky, u kterých spektrometr zjistil větší obsah bromu, nechal spolek otestovat v laboratořích VŠCHT. U 13 z nich se prokázalo takové množství bromovaných zpomalovačů, které je podle spolku nebezpečné. V některých případech překračuje povolený evropský limit, tedy obsahuje více než 1000 těchto částic na milion částic. Jak ale uvedla odbornice na evropskou chemickou politiku Karolína Brabcová z Arniky, limit je nastaven jen u nových výrobků, ne u těch z recyklovaných materiálů. Považuje to za velmi nevhodnou výjimku.

Bromované zpomalovače jsou podle Brabcové spojovány s neurovývojovými poruchami, jako je porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, známá jako ADHD, ale také s ovlivněním hormonálních procesů v organismu. Poškozují imunitní a reprodukční systém, uvedla dále. Nejrizikovější skupinou jsou podle ní kojenci, malé děti a plod v těle matky. Do těla se podle zprávy Arniky mohou dostat i kůží, tedy pouhým dotykem.

V hračkách a hřebenech se bromované zpomalovače hoření zpravidla nevyskytují, nejsou tam potřeba. Tvoří ale součást výrobků, které musí být odolné proti ohni. "Používají se do notebooků, v automobilovém průmyslu nebo do letadel," řekla Brabcová. Do zkoumaných hraček a hřebenů se dostaly patrně po recyklaci. Podle zástupců Arniky je pravděpodobné, že se tak stává v rozvojových zemích, které recykláty zpracovávají. Zboží z nich vyrobené míří zpátky do Evropy. Podle Petrlíka ale obsahoval nebezpečné látky i výrobek, který podle etikety pocházel z Maďarska.

Běžný spotřebitel nemá šanci zjistit, zda zakoupené zboží tyto toxické látky neobsahuje. Určitým vodítkem může být podle Petrlíka matně černá barva a někdy i chemický zápach, na druhé straně ale neplatí, že by všechny matně černé výrobky znamenaly problém. Zárukou není ani nákup v kamenném obchodě, jak dokládá velmi špatný výsledek plastové skládačky koupené v drogerii Teta v areálu Pražské tržnice.

"Recyklaci považujeme za velmi příznivý koncept. Evropská unie podporuje návrat materiálů do oběhu, což je chvályhodné. Nesmíme ale dopustit, aby se recyklace znevážila," řekla Brabcová. Legislativa by podle ní měla "odklonit plasty napumpované bromovými zpomalovači z recyklačního toku". Arnika na nebezpečí toxických látek v recyklovaných výrobcích upozorňuje v kampani Recykluj bez jedů. Na jejích stránkách najdou zájemci také fotografie analyzovaných výrobků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů