Úterý, 19. března 2024

Alejí roku 2017 se stala mladá alej na Staré Husí cestě na Liberecku

Alejí roku 2017 se stala mladá alej na Staré Husí cestě na Liberecku

Plzeňský kraj - Vítězkou letošního ročníku se stala alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích v Libereckém kraji. Vysloužila si přízeň 408 hlasujících, kteří svým nadšením jednoznačně dopomohli k získání prestižního titulu. Na druhé místo se probojovala lipová alej v jihomoravských Šakvicích s 352 hlasy. Třetí místo pak obsadila zámecká alej v Brankách ve Zlínském kraji s 210 hlasy. V Plzeňském kraji zvítězila knížecí alej v Tachově, pro kterou hlasovalo 46 milovníků alejí. Kompletní přehled výsledků najdete na www.alejroku.cz.

Přečtěte si více o Aleji roku 2017

Na webu se také dozvíte o alejích ze druhého a třetího místa.

Přečtěte si více o knížecí aleji v Tachově, nejoblíbenější aleji v Plzeňském kraji.

Tři nejoblíbenější aleje v Plzeňském kraji

1

Knížecí alej Tachov

2

Dlouhá alej v Tachově

3

Alej k rozhledně Vysoká v Tachově

V letošním ročníku tradiční ankety soutěžilo celkem 62 alejí ze všech koutů republiky, kterým své hlasy odevzdaly necelé 4 tisíce lidí. Zajímavostí je, že v anketě dosud soutěžily vzrostlé aleje s nesčetnou řádkou letokruhů. Letošní ročník se však stal přelomovým, neboť na prvních dvou místech se umístila stromořadí mladých stromků, které byly vysázeny teprve nedávno.
Po roce se opět ukázalo, že lidé vnímají aleje jako významnou a nedílnou součást svého prostředí, ve kterém žijí. Vyslali tak opět signál směrem k místním samosprávám, aby zachovaly aleje jako součást krajiny a jejich domova.
,,Je potěšující, že se alej na Staré Husí cestě umístila na prvním místě v konkurenci dalších 61 alejí. A jsou mezi nimi krásné aleje, až se tají dech. Vzrostlé, mohutné, ze kterých dýchá kus historie a vyzařuje nedefinovatelná atmosféra místa. S nimi se dala do křížku mladice, alej vysázená před dvěma roky. Je k nevíře, že vyhrála! Hlasující nejspíš ocenili právě mladost nove vzniklé ovocné aleje, která má svou budoucnost před sebou. Díky tomu se celá obnovená Stará Husí cesta pomalu a jistě stává poutníky vyhledávaným místem," komentuje autor vítězné nominace Jaromír Henzl.
,,Alej naděje, kterou tvoří dvě stě stromů lípy srdčité, byla vysázena v roce 2012. Je součástí velké kampaně, jejíž prostřednictvím se už několik let snažíme o návrat lužního lesa do okolí Šakvic. Lípa je náš národní strom. Proslula v lidovém léčitelství, je medonosná a cenné je i lipové dřevo. Dříve se také věřilo, že u vesnických studní chrání vodu. Je také se symbolem domova a lásky," říká Drahomíra Dirgasová, která nominovala druhou vítěznou alej.
,,Třetí místo v celostátní anketě Alej roku a vítězství ve Zlínském kraji nás velmi potěšilo a podpořilo v dalších aktivitách, které se váží k branecké aleji. Tohle krásné umístění je zásluhou mnoha zapálených lidí, kteří k zámecké aleji mají kladný vztah. Ať už jde o rodiny s dětmi, které zde rády tráví čas, nebo o důchodce, kteří tudy chodí na procházky, posedí na lavičce a naslouchají přírodě," dodává autorka třetí nejúspěšnější nominace Blanka Palátová.
,,Stromy miluji. Pomáhají mi uzemnit se a být v klidu. Totéž, myslím, mohou poskytnout i ostatním lidem. Je to přirozený pocit, že cítíme klid a mír, když jsme pod jejich korunami. To je to, co nám stromy přináší. Dalo by se říci, že je to jejich poslání. Naše poslání je stromy chránit. A k tomu nám právě pomáhá Arnika. Díky ní můžeme být stromům, a tak i naší planetě, prospěšní. To přináší velké plus i pro nás samotné. A o to jde. Tak to cítím já. Proto jsme také generálním sponzorem ankety Alej roku za ochranu stromů. Máme radost z toho, když jdeme alejí a není nám horko, nefouká tam vítr, šumí listy a bzučí hmyz. To jsou pocity, které se nedají ničím nahradit. Co víc dodat?" říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.
Stejně jako v předchozích ročnících se soutěžilo ve třech kategoriích. Kromě nejoblíbenějších alejí celé České republiky a vítězných stromořadí v jednotlivých krajích, vybere odborná porota nejkrásnější fotografii. Vítěze fotografické soutěže Arnika vyhlásí začátkem příštího roku 2018.
Na hlavního vítěze tradičně čeká let balonem od firmy Lucky Balon, exkurze do ekologické výrobny čajů Sonnentor, VIP vstupenka na Ostravské výstavy a další zajímavé ceny.
Zkrátka nepřijdou ani autoři vítězných nominací 2. a 3. místa celorepublikové soutěže a vítězných alejí v jednotlivých krajích. Mezi cenami nechybí například:
? knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové,
? průvodce památkami UNESCO od Czech Tourism,
? vstupenky na Ostravské výstavy na rok 2018,
? léčivé sirupy z Jizerských hor firmy Kitl a mnoho jiného.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů