Úterý, 19. března 2024

Nová rakouská vláda chce bránit výstavbě jaderných elektráren

Nová rakouská vláda chce bránit výstavbě jaderných elektráren

Nová rakouská vláda lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze nadále trvá na bezjaderné energetice. Ve svém programu koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) slibuje, že použije všechny diplomatické prostředky, aby zabránila prodlužování životnosti nukleárních elektráren v sousedních zemích, stejně pak chce postupovat i v případě výstavby nových jaderných bloků. Jmenovitě o dostavbě českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany se vládní program nezmiňuje.

Koalice ÖVP a FPÖ v kapitole nazvané Životní prostředí konstatuje, že bude ctít všechny dosavadní mezinárodní dohody týkající se ochrany klimatu. Cesta k dosažení cílů v podobě nižších emisí škodlivých látek ale podle rakouské vlády nevede nejen přes uhelné elektrárny, ale ani přes jadernou energetiku. Tento postoj chce Vídeň zastávat i na mezinárodním poli, tedy i na unijní úrovni.

Rakousko proto obzvláště v sousedních zemích, což se týká i České republiky, nebude podporovat prodlužování životnosti stávajících jaderných elektráren a ani výstavbu nových bloků. Na národní, bilaterální i unijní úrovni chce Vídeň také vyvíjet veškeré politické a diplomatické kroky, aby prověrky a kontroly jaderných elektráren v sousedních státech byly prováděny s využitím těch nejmodernějších postupů, transparentně a za účasti rakouských expertů.

Rakousko rovněž nesouhlasí s výstavbou úložišť vyhořelého paliva pro jaderné elektrárny v blízkosti svých hranic. Proti takovým záměrům sousedních zemí chce Kurzova vláda "důsledně zakročit".

V Rakousku patří jaderná energetika k citlivým tématům. Alpská republika se na základě referenda z roku 1978 rozhodla nezprovoznit svou dokončenou nukleární elektrárnu Zwentendorf a trvale se zříci výroby energie štěpením jádra, proto se také k jaderným energetickým programům sousedních států staví značně kriticky. V minulosti se Vídeň nesouhlasně vyslovila i k zamýšlené dostavbě Temelína a Dukovan. Odpor někdejší koaliční vlády ÖVP a FPÖ vůči Temelínu vedl na počátku minulého desetiletí ke značnému napětí v česko-rakouských vztazích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů