Úterý, 19. března 2024

Váš vánoční průvodce cirCOOLárními dárky

Známe to. Každoročně si klademe otázku, jestli jsou Vánoce období klidu nebo čas nákupní horečky následované hromadou odpadků?

Váš vánoční průvodce cirCOOLárními dárky

Abyste se zbytečně netrápili, Zajímej.se a Institut Cirkulární Ekonomiky pro vás připravili průvodce cirkulárními dárky, které nejen potěší i ty náročnější duše, ale i přispějí k tomu, aby odpadu bylo co nejméně. Čím začít? V první řadě omezte nákup samotný a věnujte zážitky místo věcí. A když už nakupovat potřebujete, inspirujte se řadou produktů, které jsou přímo stvořené k tomu, aby odpadu bylo co nejméně - a to i v budoucnu.

Připravte si dopis Ježíškovi. Každému usnadní výběr dárků. Vřele vám doporučujeme takový dopis napsat, protože to opravdu usnadní rozhodování vašim příbuzným a zároveň si tak snížíte riziko toho, že dostanete něco, co pak skončí na půdě, nebo snad v kontejneru na směsný komunální odpad. Zdaleka ne všichni jsou však tak šikovní a připravili si dopisy, a proto vás v následujících řádcích provedeme světem dobrých nápadů na vánoční dárky.

Dárky praktické jsou pragmatické. Ale i u nich se dá vypustit na svět svoje kreativní já a vytvořit něco překvapivého. Třeba prací prášek, který se dá vyrobit DIY (do it yourself) - a navíc i s oblíbenou vůní obdarovaného. Tento prášek za nás dostává nejlepší skóre i v šetrnosti k životnímu prostředí. Neobsahuje totiž žádné fosfaty a nepřispívá tak k eutrofizaci povrchových vod. Návod na výrobu domácího pracího prášku. najdete na Czech Zero Waste.

Před Vánocemi však tolik času většinou nemáme: potřebujeme dohnat resty z končícího roku, postarat se o čistou domácnost a spokojenost blízkých. Líbí se vám nápad s práškem, ale na jeho výrobu už kapacity nemáte? Nevadí, máme totiž skvělou alternativu - prací vajíčko Eco EGG, které jsme testovali celý měsíc. Co na to říkají jeho testovatelé?

Monika nám napsala: Asi jako každá maminka malého miminka jsem řešila, v čem prát dětské oblečení a pleny tak, aby byly všechny skvrny vyprány a zároveň byl způsob praní neagresivní k dětské pokožce. Když jsem se dozvěděla o ekovajíčku, hned jsem ho chtěla vyzkoušet. Výrobce sliboval perfektně vyprané prádlo, ekologickou nezávadnost a vedle toho také možnost využití pro praní dětského prádla, protože je tento způsob praní prádla nejen šetrný k přírodě, ale také k jemné dětské pokožce. Ekovajíčko předčilo všechna má očekávání. Nejen že obstojí při praní oblečků, také pleny, které mnohdy skrývají různá tajemství , vypere velmi dobře. Kdybych měla ekovajíčko definovat pouze jedním slovem, pak bych použila přídavné jméno ,,šetrné". Je šetrné k přírodě, šetrné k pokožce a v neposlední řadě také k Vaší peněžence. Příjemná vůně bavlny, kterou voní vyprané prádlo, je už pouhým bonusem. Prostě mohu jen doporučit!

Vrátit živiny do půdy? Nyní lze i stylově. O důležitosti domácího kompostováni (a i v bytech) už jsme psali několikrát. I přesto, že jsme od roku 2015 povinni třídit bioodpady, tak odpady kuchyňské, tedy ty, které vznikají při přípravě pokrmů v domácnostech a gastroprovozovnách, stále unikají naší pozornosti a končí tam, kde nemají. Přitom se jedná o hodnotný zdroj živin a v ideálním případě mohou být zdrojem jak pro výrobu kvalitních hnojiv, tak i například pro produkci energie z obnovitelných zdrojů.

No a jak k tomu můžete přispět vy nebo vaši příbuzní? Začněte s kompostováním v bytě. Velmi často začátky usnadní hezký koš na kuchyňský odpad, který pro nás testovala Helča Škrdlíková z blogu CZECH ZERO WASTE:

,,Už pár dní mám možnost testovat elegantní retro koš na bioodpad. A zatím jsem spokojená. Je designový, díky uhlíkovému filtru ve víku nesmrdí, děrované víko také odvětrává vlhkost, takže zbytky jídla tak rychle neplesniví a díky dobrému těsnění, se do něho zatím ještě nedostaly žádné octomilky. Úplně mi ale nesedí velikost. Koš je třílitrový, ale protože jej používám já a moje 4 spolubydlící, je skoro pořád plný a musíme ho vynášet každý druhý den. Pokud ale žijete v menším počtu lidí nebo moc nevaříte, koš vám bude bohatě stačit. Tuhle nevýhodu vyrovnává opravdu stylové a praktické provedení, díky němuž se konečně do jeho vynášení na kompost rády zapojují všechny spolubydlící. Díky praktické ručce se dobře vynáší.

Pokud mám být ale upřímná a hodnotit z pohledu zero waste, myslím, že bez takového kyblíku se člověk obejde. Většinou se snažím využívat věci, které už mám já anebo někdo jiný a ty preferuji nad těmi koupenými. Na vynášení bioodpadu jsem do teď používala kyblík od jogurtu, kterých máme doma spoustu. Pravda, neměl uhlíkový filtr ani dírky na odvětrávání, ale sloužil dobře. Na druhou stranu, pokud bydlíte s lidmi, kteří se do separování biologického odpadu zas tak nehrnou, hezký koš vám může pomoct je přesvědčit, že kompostovat se dá i stylově."

Ultimátní praktický dárek? Abychom uzavřeli téma praktických dárků, přineseme poslední typ na skupinu dárku, která potěší každého svačinkáře. Ano, slyšíte správně - svačiny se během posledních let staly staronovým trendem. Co my ale můžeme doporučit, tak třeba nerezové nádoby na jídlo značky Made Sustained, které vydrží celou věčnost díky svému kovovému provedení. Zbaví vás navíc nejen odpadu, ale i zbytečných komentářů, pokud byste si dopřáli také-away jídlo do vlastní krabičky.

Máme i lepší nápady, čím nahradit obal na svačinu. Kovové kontejnery jsou sice fajn, ale nosit poměrně velký box na jeden obložený chleba? Ne, děkujeme, opakovaně použitelné ubrousky s včelím voskem nebo plastové kapsy jsou mnohem lepším řešením. Taky jsme dostali příležitost otestovat je, a tady je verdikt:

Štěpán Vaškevič, Zajímej.se: ,,Pro mě, jakožto obalového hříšníka, se příležitost vyzkoušet ubrousky na svačinu stala skutečným průlomem v odpadovém myšlení a stravovacím režimu. Jím totiž dost sporadicky a proto přichystaná svačina pomůže vyrovnat regularitu mého stravování. Co bych mohl u obojích typů ubrousků vyzdvihnout? Obal Food Kozy je sice z plastu, ale to mu naopak přidává na flexibilitě použití - vleze do kapsy, lehce se opláchne, má suchý zip. Je super i na nákupy ve školním bufetu. Je bez BPA, což je u obalů na potraviny zvlášť důležité. Minusy - plast je past, ale tenhle je aspoň recyklovatelný. Do Food Kozy se mi dařilo zabalit maximum pět obložených chlebů - posuďte sami, jestli je to dost nebo málo.

Co se týče Abeego ubrousků, tak jsem mile překvapen. Potěšily mě jemným aromatem včelího vosku, navíc jsou ve třech velikostech, což je velmi praktické. Velké plus je jejich kompostovatelnost. Za minus bych pokládal složitější údržbu oproti plastovému provedení. Také je potřeba dávat pozor na způsob balení - jelikož ubrousek drží pouze přirozená lepkavost vosku, je potřeba vaši svačinu pečlivě zabalit. Takové ranní origami."

Obal Food Kozy v rámci testování vyzkoušela i Soňa. A jak jej hodnotí? "Byla jsem zvyklá používat látkové obaly MagsBags. Do teď si pamatuji svačinu s vůní aviváže, když jsme poprvé sáčky dali do normální várky prádla. Člověk si musí pamatovat, že praní těchto obalů je nejlépe v ruce a s přírodními pracími prostředky. Food Kozy je perfektní kvůli lehké omyvatelnosti a navíc dobře vypadá. Už bych nevolila jinou cestu."

A do čeho to všechno mám zabalit? Pokud bychom vám doporučovali nějaké vánoční obaly na dárky, tak možná dobrým nápadem by bylo dát svůj dar do látkového pytlíčku nebo plátěnky, kterou pak obdarovány může použit na nákupy v bezobalovém obchodě nebo obyčejné samoobsluze. Jinak, internet přímo hemží různými DIY návody na balení dárků - třeba ZDE a ZDE.

Nenašli jste v našem článku nápad, jak ještě vylepšit Vánoce, aby byli co nejméně odpadové? Nevadí. Popusťte si uzdu fantazie a ohlédněte si do minulosti. Ekologické principy jsou často o znovuobjevení postupů, kterými se řídili ještě naši prarodiče. Spousta věcí vás napadne intuitivně.

VĚŘÍME ALE TOMU, ŽE VÁNOCE JSOU PŘEDEVŠÍM OBDOBÍM KLIDU, LÁSKY A MÍRU V DUŠI. NENECHTE SE POHLTIT VÁNOČNÍ HOREČKOU A RADĚJI VĚNUJTE TO NEJCENNĚJŠÍ, CO MÁTE - SVŮJ ČAS - SVOJÍ RODINĚ A BLÍZKÝM. PRO NĚ TO BUDE NEJLEPŠÍ DÁREK.

Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce, váš tým Zajímej.se.

Za produkty poskytnuté k testování děkujeme meneodpadu.shop. Naše recenze jsou pravdivé a odpovídají skutečnosti.

Štěpán Vaškevič

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů