Úterý, 19. března 2024

Čistota ovzduší Vysočiny se zhoršuje v topné sezoně

Čistota ovzduší Vysočiny se zhoršuje v topné sezoně

Kvalita ovzduší na Vysočině se zhoršuje v topné sezoně. V zimě stoupá znečištění polétavým prachem i oxidem dusičitým. Vyplynulo to z pětiletého měření na 24 místech, které nad rámec státního monitoringu objednal kraj. Potvrzuje se sice, že Vysočina patří mezi regiony s nejčistším ovzduším v Česku, ale má i slabší místa, řekl dnes novinářům Robert Skeřil z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

"Ze začátku roku byly skoro na celém území České republiky vyhlašovány smogové situace. Vysočina k tomuto opatření sáhnout nemusela," uvedl Skeřil. Z pětiletého měření ale vyplynulo, že některá sídla v kraji trpí vyšším obsahem polétavého prachu v ovzduší, mezi ně patří Lukavec, Pacov nebo Pelhřimov.

Zaznamenány byly i vyšší koncentrace karcinogenního benzo-a-pyrenu. "To je látka, která v současnosti překračuje imisní limit na největší ploše České republiky," řekl Skeřil. Problémy bývají v obcích s vytápěním domů na pevná paliva. V krajském projektu ale odborníci u této látky prováděli odběry jen omezeně. "Čili těch hodnot není tolik," řekl.

V zimě také stoupají koncentrace oxidu dusičitého, jeho výskyt ve sledovaných sídlech Vysočiny ale nedosahoval hraničních hodnot.

První měření kvality ovzduší si kraj objednal v roce 2012, týkalo se i menších sídel. Výsledky jsou zveřejněny na speciálních webových stránkách. Tento projekt s náklady 5,8 milionu letos skončil. Kraj Vysočina bude na své náklady sledovat čistotu ovzduší i dalších pět let, za což vydá 6,7 milionu. "Došlo k mírné změně metodiky, a sice, že to měření bude na každé lokalitě probíhat rok," uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD). Měřicí soupravy byly doposud ve vybraných sídlech čtyřikrát za rok, výsledek mohlo ve větší míře ovlivnit počasí.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů