Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 6/2017: Zkoušky eko-dospělosti

 Jak média ne/pomohla vítězům sněmovních voleb? Bude zahrada někdy hotová? Jak se dělá Ekoškola?

Sedmá generace 6/2017: Zkoušky eko-dospělosti

Kde upouštějí od glyfosátové praxe? Fandí děti přírodě? Mají blokády uhelných dolů smysl? Co si vzít praktického z mikrob-mánie? Proč v pražských budovách najdeme větší než malé množství těžkých kovů? Máme jednat, i kdyby už bylo pozdě? Proč nejsou Karpatské bukové pralesy v bezzásahovém režimu? Vycení zdejší environmentální hnutí opět zuby? Jak prolomit začarovaný kruh předsudků? Proč se máme do přírody zamilovat? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V posledním letošním čísle najdete hned čtyři rozhovory: se světoznámým fotografem divokých zvířat Staffanem Widstrandem, psycholožkou zkoumající společenské menšiny Sylvií Grafovou, ředitelem ekocentra Sluňákov Michalem Bartošem a s inspirativní brněnskou zahrádkářkou Lenkou Sedmíkovou. Vedle nich přinášíme reportáže z kanadského pralesa, protitěžařské akce Ende Gelände i londýnské konference Vymírání druhů a chov dobytka, přibližujeme alternativy kontroverzního glyfosátu, škodící těžké kovy, svět mikrobů, ne/chráněné Karpatské bukové pralesy nebo vztah mezi vědou a politikou.

Podrobněji se v číslu věnujeme environmentální osvětě a vzdělávání: Magdaléna Vaculčiaková přibližuje situaci v USA, Indii a Číně, Marie Drahoňovská sleduje dospělou cestu těch, co v mládí přičichli k ochraně přírody, Martina Valentíková navštívila lektorský kurz Ekoškoly a Jana Létalová se ptala teenagerů, jak se orientují v environmentální tematice.

V Kurzu mediální sebeobrany si Jan Miessler všímá chování médií před nedávnými sněmovními volbami. Veronika Kicková tentokrát ze své samoty vzpomíná na osud alternativně žijících na Slovensku. V Kulturní zahradě se Ľuboš Slovák a Pavlína Binková ohlížejí za dokumentárním festivalem Ji.hlava, Sabina Vojtěchová reflektuje mockument o veganské budoucnosti Masokr, Štěpán Jindra sci-fi román Ready Player One, Václav Mach knihu Tmavozelený svět a Hugo Charvát publikaci Jak kultura vytváří diskusi o klimatické změně.

Svůj seriál o přírodě a technice uzavírá filosof Josef Šmajs, vlčice Martina Valentíková se věnuje sexuální svobodě a obtěžování, prvním dílem Bioastrologických ozvěn se vrací vykutálený Bedřich Vypera. Vydání jako obvykle doplňujeme pravidelnými rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Na webu číslo doplňujeme o dvě fotogalerie: Sabina Vojtěchová a Karolína Poláčková přibližují blokádu povrchového dolu v německém Hambachu a Lenka Filipová dokumentuje svou cestu pralesem na ostrově Vancouver.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Hodně zdraví a sil do roku 2018 přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů