Úterý, 19. března 2024

Přečtěte si novou Prioritu, bilancujeme a přinášíme tipy na dotace pro letošní rok

 První letošní Priorita je opět hutným mixem informací ze světa dotací...

Přečtěte si novou Prioritu, bilancujeme a přinášíme tipy na dotace pro letošní rok

Hned v úvodu shrnujeme výsledky dotačních programů, jednání prosincového Monitorovacího výboru OPŽP i nově vyhlášené výzvy, které pomohou s proměnou okolí i ve vaší obci. Peníze prospějí jak přírodě a krajině, tak lidem, kteří v ní žijí.

Jak konkrétně dotace pomáhají, si můžete prohlédnout v galerii hotových projektů. Podrobně jsme se zaměřili na zimní stadion v Šumperku, kde si díky milionům z Operačního programu Životní prostředí mohli dovolit vyměnit stařičkou technologii výroby ledu, aniž by to zruinovalo obecní kasu. Výsledek je pozitivní pro všechny strany - hokejisté hrají na lepším ledě, spotřebuje se méně energie a ubylo několik tun nebezpečného čpavku.

Věnujeme se i odpadům, ať už jde o stará auta, nebo igelitové tašky. Obojího spotřebujeme hodně, u igelitek nově platí, že bychom je v obchodech neměli dostávat zdarma. Vřele doporučujeme nosit na nákupy pevnou tašku na více použití. Je to ekologické a navíc můžete sladit své oblečení s barvou tašky, takže uděláte parádu i v supermarketu.

V reportáži se věnujeme krásnému koutu naší přírody, kam můžete vyrazit i vy. Dům přírody Moravského krasu je moderní návštěvnické středisko s interaktivní vnitřní a venkovní expozicí a 3D kinem, kde na vás čeká mnoho zajímavostí z vývoje této unikátní krasové oblasti. Na cesty láká i naše rubrika Zahraničí. V deltě řeky Okavango totiž spatříte věci, které možná už další generace neuvidí.

A ani v lednovém vydání nechybí aktuální přehled dotačních výzev a jejich harmonogram na letošní rok.

Priorita 1/2018

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů