Úterý, 19. března 2024

Earth: Den na zázračné planetě

 Ve čtvrtek 26. října vstoupil do českých kin nejambicióznější film o přírodě všech dob Earth: Den na zázračné planetě...

Earth: Den na zázračné planetě

Snímek z produkce BBC Earth Films navazuje na populární seriál Zázračná planeta a film Earth z roku 2007.

Ke zprostředkování fascinujících emotivních příběhů, které se odehrávají na nejrůznějších místech Země během jediného dne, využívá film nejmodernější technologie natáčení. V českých kinech bude film k vidění ve dvou zvukových verzích: s originálním anglickým komentářem Roberta Redforda, opatřeným českými titulky pro dospělé diváky, a také v českém znění pro rodinnou podívanou. V něm se v roli průvodce a komentátora představí populární Ivan Trojan.

Dobrodružný a strhující snímek představuje divákům všech věkových kategorií nezapomenutelné hrdiny: mládě zebry, snažící se překonat rozvodněnou řeku; pandu, která usměrňuje svého hravého potomka; rodinu vorvaňů, s oblibou pospávající ve svislé poloze; lenochoda toužícího po lásce a mnoho dalších.

alt: Cesta lenochoda za jeho láskouCesta lenochoda za jeho láskou

Během jediného dne putují tvůrci spolu se sluncem od nejvyšších hor k těm nejvzdálenějším ostrovům, z hlubin exotické džungle až do labyrintů velkoměst. V každém koutě Země nachází fascinující obyvatele, k jejichž dobrodružstvím se díky revoluční technologii dostávají blíže, než jsme si kdy dokázali představit. ,,Svoje děti bych na tenhle film rozhodně vzal. Kromě kvalitních pohádek je tohle typ rodinného filmu, který vřele doporučuju, protože je objevitelským jak pro rodiče, tak pro děti," dodává český hlas filmu Ivan Trojan.

Aby dosáhl maximálního kinozážitku na formátu celovečerního filmu, zalovil tým BBC Earth Films mimo vody přírodovědných filmařů a zaangažoval světově uznávané tvůrce z jiných žánrů, aby filmu dodali čerstvý nádech. Například o režii se tak dokumentaristé Richard Dale a Lixin Fan podělili s uznávaným režisérem hraných snímků Peterem Webberem (Dívka s perlou, 2003).

alt:

Stočlenný štáb filmu natáčel neuvěřitelných 142 dní a zmapoval lokace ve 22 zemích světa za využití té nejmodernější filmařské techniky. Jen při natáčení vzácné kolonie kriticky ohrožených opiček hulmanů bělohlavých využil štáb záběry pořízené během 200 letů speciálního dronu. Nasbíraný materiál pak tvůrci 3 roky třídili a stříhali, než došli k dokonalé finální podobě.

Nejdůležitějším úkolem ale bylo najít anglicky mluvícího vypravěče, který by četl precizní a zároveň poetické vyprávění z pera Cottrell-Boyceho. Oscary ověnčený herec a filmař Robert Redford nahrál komentář ve studiu v Santa Fe. Jeho všeobecně známá podpora témat spojených s ochranou přírody a životního prostředí krásně zapadla do optimistického vykreslení světa přírody v tomto filmu. ,,Je to americká ikona," komentuje producent Myles Connolly. ,,Má nezaměnitelný hlas, který má v sobě navíc jistou upřímnost a hřejivost. Uvažovali jsme o tisících jiných lidí, ale nakonec nám přišel jako nejlepší volba. Okamžitě diváky uvede do stavu pohodlí."

alt:

Ani hledání vhodného českého hlasu nebylo jednoduchou záležitostí. Výběr komentuje ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle: ,,Kdo je českým Robertem Redfordem či Jackie Chanem (který tento nádherný film namluvil pro čínský trh)? Sami bychom si s tím možná lámali hlavu o něco déle, naštěstí jsme ale od producentů dostali sáhodlouhý seznam bodů a podmínek, který by měl zvolený hlas splňovat. S každou další položkou odpadali možní kandidáti, až z toho krásně vydestiloval Ivan Trojan. Samozřejmě!"

alt:

Film Earth: Den na zázračné planetě navazuje na špičkovou produkci přírodovědných filmů BBC Earth Films a diváci v něm v nových příbězích potkají některé oblíbené hrdiny z druhé série Zázračné planety, která se na filmovém portálu ČSFD dlouhodobě drží na prvním místě v oblíbenosti mezi seriály všech žánrů a dob vzniku. Pro příznivce nejnovějších technologií se bude film promítat také ve vybraných kinosálech vybavených špičkovou zvukovou technikou Dolby Atmos.

Použité zdroje

Earth: Den na zázračné planetě

alt:

Velká Británie 2017 | 95 minut | česká verze + anglická verze s českými titulky | premiéra: 26. října 2017

? originální název Earth: One Amazing Day ? žánr dokument

? režie Richard Dale, Lixin Fan, Peter Weber ? hudba Alex Heffes ? střih Andy Campbell-Waite ?komentář Robert Redford v českém znění Ivan Trojan

? stránka filmu http://www.aerofilms.cz/earth; www.zazracnaplaneta.cz

? trailer s českým komentářem - v původním znění

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů