Úterý, 19. března 2024

Ornitologové na vycházkách představí vodní ptáky

Ornitologové na vycházkách představí vodní ptáky

Vycházky za vodními ptáky připravila ke Světovému dni mokřadů Česká společnost ornitologická (ČSO). Začnou 27. ledna a budou pokračovat i následující dva víkendy. Uvedli to ornitologové v dnešní tiskové zprávě. V Česku je 14 mokřadů s mezinárodním významem, jejich svátek připadá na 2. února.

Akce ke Světovému dni mokřadů pořádají ornitologové počtvrté. Letos se mohou zájemci podívat za vodními ptáky zejména v Praze a ve středních Čechách. Seznam akcí zveřejnila ČSO na svém webu. V hlavním městě se procházky soustředí na okolí Vltavy a modřanské tůně, na Berounsku spoluorganizuje poznávací výlet kolem Berounky správa Chráněné krajinné oblasti Český kras. Cesta navíc povede i podél zimovišť netopýrů. Zajímavostí je sedmikilometrová trasa u Labe v Neratovicích, při které zájemci navštíví také dočišťovací nádrže podniku Spolana. Pro ptáky jsou významné tím, že nezamrzají ani v zimě.

Kromě vycházek pořádají ornitologové také promítání. Někde jsou výlety závislé na počasí, organizátoři proto doporučují si vybranou akci předem ověřit.

Světový den mokřadů patří mezi tři události, během nichž ornitologové pořádají procházky a pozorování ptáků. Těmi dalšími jsou Vítání ptačího zpěvu na přelomu dubna a května a Evropský festival ptactva v říjnu. Loni se zimní pozorování vydařilo. Potvrdilo se, že větší mrazy znamenají zajímavější dění u vody.

"Zatímco na rybnících a menších jezerech byla k vidění volná zamrzlá vodní plocha, na nezamrzlé toky se slétli ptáci ze širokého okolí i ze severských oblastí. Ti, co vyrazili, byli proto odměněni v podobě pozorování velkého množství ptáků i zajímavých hostů ze severu. Mezi nimi určitě dominovali morčáci a hoholi," uvedla ČSO po loňském pozorování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů