Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství Milek: Chceme více motivovat myslivce na Zlínsku, za ulovené dospělé divoké prase dostane lovec 8 tisíc korun

Ministr zemědělství Milek: Chceme více motivovat myslivce na Zlínsku, za ulovené dospělé divoké prase dostane lovec 8 tisíc korun

Ministerstvo zemědělství upravilo ve spolupráci se Státní veterinární správou opatření zavedená v reakci na výskyt afrického moru prasat (AMP). S účinností od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každé odstřelené prase divoké nad 50 kg 8 000 Kč, za menší kusy 4 000 Kč. Od pondělí 22. ledna se do odstřelu znovu zapojí i Policie ČR.

,,Myslivci jsou jediná skupina, která může zásadně a dlouhodobě snížit populaci divokých prasat, chceme je proto motivovat, aby se do odlovu zapojili ještě více. Pro boj s africkým morem prasat je to naprosto zásadní," řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každý ulovený kus s hmotností do 50 kg 4 000 Kč, za kus nad 50 kg pak 8 000 Kč. Současně zůstává v platnosti i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1 000 Kč za sele 2 000 Kč za lončáka a 3 200 Kč za dospělý kus.

Zvyšuje se i částka zástřelného za každé prase ulovené v zóně intenzivního odlovu. Nově zde lovci za každý kus dostanou 2 000 Kč.

Od stejného data se zvyšuje i nálezné za uhynulá divoká prasata. V okrese Zlín bude ve výši 5 000 Kč, v zóně intenzivního odlovu 3 000 Kč a ve zbytku republiky vzroste z dosavadních 1000 Kč na 2 000 Kč.

Do odstřelu prasat na Zlínsku se znovu zapojí i Policie ČR, speciálně proškolení policisté budou na Zlínsku působit od pondělí 22. ledna 2018.

První výskyt AMP v ČR byl potvrzen na konci června 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastru obce Příluky u Zlína. Doposud byl AMP potvrzen u 191 uhynulých prasat, až na 7 kusů byly všechny pozitivní nálezy z tzv. vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků. U odlovených prasat byla nákaza potvrzena u 15 kusů.

V zamořené oblasti (okres Zlín) bylo od začátku platnosti mimořádných veterinárních opatření odloveno celkem 2 200 divokých prasat a v oblasti s intenzivním odlovem 11 554 divokých prasat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů