Úterý, 19. března 2024

FRANCIE: Úplný zákaz těžby ropy a plynu 2040

FRANCIE: Úplný zákaz těžby ropy a plynu 2040

Francouzský parlament na svém úterním hlasování schválil zákon, kterým na území Francie, stejně jako na všech zámořských a závislých územích státu, stanovil úplný zákaz těžby ropy a zemního plynu. Veškerý dobývací průmysl by měl ukončit svou činnost k roku 2040. Země se tak staví do pozice lídra v obnovitelných zdrojích. Minulý týden se konala v Paříži rovněž konference One Planet, kde byly oznámeny smělé plány na financování transformace evropské ekonomiky.

Ač závazek zní poněkud teatrálně, ze strany Francie jde pouze o symbolické gesto. Země je téměř zcela závislá na importu ropných produktů a plynu ze zahraničí. Na území státu je dobýváno ročně okolo 815 tisíc tun ropy (ekvivalent) - tedy množství, které je například v Saudské Arábii vyprodukováno za pouhých několik hodin.

Francouzská vláda od nynějška přestane udělovat nová povolení k těžbě fosilních paliv a žádné z již udělených licencí nebudou obnovovány. Takto chce Francie do roku 2040 zastavit veškerou produkci a to jak v podobě onshore, tak i offshore, na území samotné Francie i na závislých územích, jako je třeba Francouzská Guyana. Jak někteří ze zákonodárců ve svých vyjádřeních sdělili, Francie takto vysílá ostatním zemím poselství, které, jak doufají, budou další státy, a to především větší producenti, následovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů