Publikace vydaná s podporou z Programu EFEKT - Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie.
ENERGETICKÁ NÁROČNOST GASTROPROVOZŮ A MOŽNOSTI ÚSPOR ENERGIÍ
Rok vydání: | 2016 |
---|---|
Velikost: | 2.9 MB |
Zdroj: | Ekowatt, z.s. |
Stáhněte zde: | http://www.mpo-efekt.cz/uploads/7799f3fd595eeee1fa66875530f33e8a/energeticka-narocnost-gastroprovozu-a-moznosti-uspor_final.pdf |
Potenciál úspor v gastro provozech není v celkovém měřítku gastroprovozu zvlášť velký. Přesto lze najít některá zajímavá úsporná opatření hlavně v nastavení optimálního provozních procesů.V případě plánovaných provozoven lze úspory najít již během projekční fáze správným výběrem energetických zdrojů a jejich vzájemnou koordinací (např. předehřev vody pro myčku nádobí úspornějším zdrojem jako je plynový kotel). Další úspory lze dosáhnout použitím zařízení s rekuperací tepla např. myčky.
Úspory u stávajících a nových provozů se nachází zejména v optimálním nastavení provozu jako je optimalizace plateb za elektřinu, náhrada elektrické energie a snížení množství větracího vzduchu.
Sdílet článek na sociálních sítích