Úterý, 16. dubna 2024

Recyklace v praxi - V Kovohutích Příbram vyrobeno přes 50 tisíc tun olova

Recyklace v praxi - V Kovohutích Příbram vyrobeno přes 50 tisíc tun olova

Společnost Kovohutě Příbram, členská společnost České asociace odpadového hospodářství, je jedním z velmi dobře fungujících příkladů recyklace a zodpovědného využívání surovin pro další výrobu v podmínkách České republiky.

Tržby společnosti v loňském roce poprvé překročily 3 miliardy Kč, s meziročním nárůstem o 20 %. Jde tedy o nejvyšší tržby v historii. Výše tržeb je ovlivněna aktivitou a přístupem zaměstnanců jednotlivých divizí, dále burzovními cenami zájmových kovů a množstvím prodaného olova. Na vysokých prodejích se podílely všechny 4 divize (divize Recyklace olova, Drahé kovy, Elektroodpad a Produkty).

Pracovníci podniku v roce 2017 vyrobili rekordních téměř 51 tisíc tun rafinovaného olova a jeho slitin (Pb měkké, Pb tvrdé, speciální slitiny, atd.), což je nejvyšší roční produkce v celé 231-leté historii hutě. Surového olova hutníci vyrobili dokonce téměř 56 tisíc tun. Pro ekologickou recyklaci bylo vykoupeno celkem více než 75 tisíc tun olověných odpadů (zejména olověných baterií).

Kovohutě se i v letošním roce dále zaměřují na výkup a sběr odpadů od obyvatel Příbramska a okolí včetně pokračujících kol permanentní soutěže ve sběru zájmových odpadů - aktuální 15. kolo běží do 31. ledna 2018 - pak hned naváže 16. kolo od 1. února do 30. dubna.

Společnost od občanů standardně odebírá tyto odpady - olověné baterie (klasický výkup na vrátnici dle platných cen), elektroodpad, osvětlovací zařízení (zářivky, výbojky či zařízení pro šíření či řízení osvětlení; klasické žárovky), odpady s obsahem drahých kovů v souladu s platnou legislativou, malé baterie a plastová víčka.

Výkup olověných baterií a sběr dalších odpadů na vrátnici Kovohutí je občanům k dispozici non-stop 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Diabolky, broky a další výrobky divize Produkty vč. pájek si můžete zakoupit v podnikové prodejně v areálu firmy od pondělí do pátku od 6:00 do 15:00.

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství s využitím tiskové zprávy společnosti Kovohutě Příbram nástupnická, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů