Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství Jiří Milek v Bruselu: SZP musíme zásadně zjednodušit a africký mor prasat řešit na úrovni EU

Ministr zemědělství Jiří Milek v Bruselu: SZP musíme zásadně zjednodušit  a africký mor prasat řešit na úrovni EU

Ministr zemědělství Jiří Milek na Radě ministrů v Bruselu zdůraznil nutnost zjednodušení SZP a zajištění rovných podmínek pro zemědělce všech členských států. Dále apeloval na potřebu spojení sil, zejména ve výzkumu, při boji s africkým morem prasat (AMP) v rámci Evropské unie.

Na jednání ministrů zemědělství EU ministr Milek zdůraznil nutnost nastavení rovných podmínek pro zemědělce všech členských států. Za problematické považuje v tomto kontextu zejména povinné zastropování přímých plateb, které by mělo negativní dopad na české zemědělství. Ministr rovněž upozornil na nezbytnost snížení byrokracie v rámci SZP. Ústředním tématem výměny názorů ministrů byl nový model nastavení fungování SZP a přenesení pravomocí a odpovědnosti na členské státy.

,,Požadujeme od Evropské komise zjednodušení kontrolního systému. V tomto ohledu bych uvítal více informací od Komise tak, aby kontrolní systém mohl být nastaven včas a správně. Tím bychom se vyvarovali pozdějších neadekvátních sankcí ze strany Evropské komise," upozornil na jedno z možných rizik ministr Milek.

Rada na návrh ministra Milka projednala také otázku afrického moru prasat. Za jediný účinný postup při boji s AMP považuje ministr Milek koordinovaný postup EU ve výzkumu onemocnění, snížení stavů divokých prasat a sdílení informací. Zároveň je důležité soustředit síly do mezioborové spolupráce. Eradikace AMP vyžaduje komplexní přístup mnoha subjektů, jako jsou myslivecká sdružení, veterinární správy, ministerstva, celní správa, ale i policejní složky nebo místní samosprávy. Spolupráci všech těchto organizací je třeba efektivně koordinovat.

,,V boji s africkým morem prasat nestačí pouze bránit rozšíření nákazy na větší území. Ukazuje se, že o nákaze africkým morem prasat toho víme stále jen velmi málo. Potřebujeme více informací o šíření viru, jeho přežívání v přírodě či o průběhu onemocnění. Proto je třeba spojit úsilí všech členských států a Evropské komise při zefektivnění výzkumných aktivit," apeloval ministr zemědělství Jiří Milek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů