Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí a kraje projednaly společné priority

Ministerstvo životního prostředí a kraje projednaly společné priority

Vodohospodářská infrastruktura, problematika sucha nebo financování údržby a péče o krajinu. I o těchto tématech dnes zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) diskutovali na společném jednání se zástupci krajských samospráv (AKČR). Závěry z dnešního jednání budou strategickým dokumentem nejen pro AKČR, ale i pro vládu ČR.

,,Kraje jsou pro nás samozřejmě nepostradatelnými partnery, jsou naší prodlouženou rukou. S jejich pomocí uvádíme v život opatření a programy, které šetří životní prostředí i peněženky občanů. Každé takové setkání proto vnímám jako ideální příležitost pro odbornou debatu nad prioritami ministerstva, vzájemnou výměnu zkušeností a názorů a zároveň možnost přiblížit AKČR naše plány," řekl k dnešní schůzce ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Jedním z velmi probíraných témat byla voda. MŽP dlouhodobě upozorňuje na nutnost hospodařit s vodou v krajině tak, abychom chránili ty nejcennější zdroje podzemní vody. S tím úzce souvisí problematika sucha: návrh novely vodního zákona počítá s tzv. plány pro sucho, které by měly zpracovávat jednotlivé kraje. Základní parametry takovýchto plánů přitom určí právě vodní zákon, na kterém aktuálně pracuje ministerstvo zemědělství.

S vodou se pojí i potřebné financování vodohospodářských projektů, hlavně pak oprav vodovodů a kanalizací. MŽP tuto oblast úspěšně podporuje a ujistilo kraje, že bude i v následujících letech hledat další finanční prostředky na podporu kvalitních projektů. Kromě toho se kraje zajímaly o řešení nedostatku financí na péči o soustavy chráněných území NATURA 2000. Obě strany se shodly na tom, že je potřeba najít prostředky na zajištění péče o chráněnou krajinu vyplývající ze závazků vůči soustavě NATURA 2000 z národních zdrojů a v národních programech, které jsou v gesci MŽP.

,,Velice si ceníme vstřícného a otevřeného přístupu vedení resortu k setkání, a především pak ke konstruktivní diskusi. Kraje vnímají nezbytnost průběžné výměny informací, a proto jsme se dohodli rovněž na pravidelných jednáních naší komise na půdě MŽP," dodává předseda Komise pro životní prostředí a energetiku a ředitel Kanceláře Asociace krajů ČR Jan Hodovský.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů