Úterý, 16. dubna 2024

PRE v Praze spustila solární nabíjecí stanici pro elektromobily

PRE v Praze spustila solární nabíjecí stanici pro elektromobily

Společnost PRE ve spolupráci s hlavním městem spustila u Výstaviště v pražských Holešovicích rychlonabíjecí stanici pro elektromobily. Zařízení, které využívá pro výrobu elektřiny fotovoltaické panely, s pomocí akumulátorů zároveň vyrovnává napětí v elektrické síti. Novinářům to dnes sdělili zástupci firmy PRE. Ve stanici se mohou zároveň nabíjet dva elektromobily, jeden v režimu rychlonabíjení, který se nabije v řádech desítek minut, a jeden na standardní nabíječce. Ta automobil dobije zhruba za tři hodiny. Pozemek pro stanici poskytl magistrát, PRE v případě poptávky plánuje stavět další.

Podle šéfa PRE Pavla Elise je technologie využitá ve stanici přátelská k životnímu prostředí. "Energie, která se použije k nabití auta, je z velké části totiž vyrobena bez toho, aby se znečišťovalo ovzduší," uvedl. Ředitel společnosti PREdistribuce Milan Hampl k tomu doplnil, že stanice využívá akumulátory k uchování energie. V případě překročení limitů napětí pak může z baterií do sítě energii buď dodat, nebo naopak odebrat. Stanici projektovala a postavila firma Energon AdvancedEnergetics.

V případě zájmu ze strany motoristů plánuje PRE postavit i další podobné stanice. Podle šéfa oddělení elektromobility PRE Vojtěcha Frieda se množství energie prodané prostřednictvím nabíjecích stanic každým rokem zvyšuje. Společnost v současnosti provozuje 63 stanic. V roce 2016 spotřebovaly zhruba 40.000 kilowatthodin, loni o 10.000 více. Největším provozovatelem dobíjecích stanic v ČR je společnost ČEZ.

Pozemek pro vybudování stanice poskytl magistrát. Ten se v poslední době pokouší podporovat elektromobilitu, vedení města například nedávno schválilo projekt vybudování infrastruktury pro 59 dobíjecích stanic. Do konce letošního roku by podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) měly být připraveny podmínky pro prvních 16. "Praha v porovnání s jinými evropskými metropolemi jako Amsterodam nebo Vídeň v podpoře elektromobility zaspala a má co dohánět. V následujících dvou letech Praha výrazně podpoří trend čisté mobility a celkového využití nízkouhlíkových technologií," uvedla primátorka.

Pražští zastupitelé také loni v červnu schválili přidělení 950.000 korun radnici druhé městské části na vybudování tří dobíjecích stanic pro elektromobily. Část svého vozového parku chce vyměnit za elektromobily dopravní podnik, který Praha vlastní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů