Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ústecký kraj pořídí k silnicím 500 elektronických plašičů zvířat

Ústecký kraj pořídí k silnicím 500 elektronických plašičů zvířat

Ústecký kraj pořídí 500 elektronických plašičů zvířat. Rozmístí je u silnic, kde jsou střety se srnci nebo divočáky nejčastější. Používat se dál budou i pachové ohradníky. Myslivci už nové plašiče namontované na patníky vyzkoušeli, jejich úspěšnost byla takřka stoprocentní, část jich ale někdo ukradl. Elektronické přístroje k plašení zvěře má Ústecký kraj první v republice.

Opticko-zvukové hradidlo v podobě malé krabičky má v sobě solární panel, díky němuž se nabije. "Čidla zareagují na světla projíždějícího vozidla a zařízení se uvede v činnost, začne blikat a vydávat vysokofrekvenční zvuk, na který jsou zvířata citlivá. Po projetí auta se zařízení vypne a zvěř může bezpečně přejít silnici," popsal dnes novinářům Kamil Plíšek z Podřipského zájmového sdružení nájemců honiteb.

Zařízení reaguje až na 300 metrů. V roce 2015 jich namontovali myslivci na Lounsku 70, po roce a půl bylo 30 procent z nich odcizeno a zkušební projekt ukončen. Na daném úseku se stávalo běžně 20 nehod způsobených srážkou se zvěří ročně. Během 1,5 roku, kdy plašiče fungovaly, byla pouze jediná.

Do pořízení prvních plašičů před dvěma lety kraj investoval 250.000 korun. Jedno takové zařízení vyjde zhruba na 60 až 70 euro (1500 až 1800 korun). "V době fungování plašičů jsme zabránili škodám odhadem za milion korun," uvedl Plíšek.

Ústecký kraj chce do projektu rozšiřovaní plašičů, které jsou běžné v Německu či Rakousku, zapojit pojišťovny. Jejich správu by rád předal nějaké organizaci, jako je správa a údržba silnic, dosud vše dělali dobrovolníci z řad myslivců. "Výhodou plašiče je, že funguje jen po dobu možného střetu, poté je cesta znovu volná, naproti tomu pachový ohradník tvoří stálou bariérou, na kterou si ale zvěř může časem zvyknout," uvedl Plíšek.

Střety se zvěří mohou mít i tragické následky. "Bohužel motoristé dělají tu chybu, že se chtějí zvířeti vyhnout, pak mohou dostat smyk a narazit třeba do stromu, lepší je zabrzdit a zůstat na silnici," řekl Jan Pechout, ústecký koordinátor BESIPu.

V Ústeckém kraji se loni stalo podle Jiřího Ušáka, vedoucího odboru dopravní policie Ústeckého kraje, 1258 nehod způsobených střetem se zvěří, při kterých byl těžce zraněn člověk. "Srážek je výrazně více než v minulosti, protože dřív tyto střety řidiči nehlásili," uvedl Ušák. V roce 2011 zaznamenala takových nehod policie 411. Převažují srážky se srnčí zvěří a divočáky.

Ústecký kraj začal instalovat pachové ohradníky k silnicím v roce 2007 jako první v republice. Do nákupu a rozmístění pachových ohradníků a elektronických plašičů nyní investuje 1,2 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů