Úterý, 19. března 2024

OECD vyzývá vlády k většímu zdanění energie

OECD vyzývá vlády k většímu zdanění energie

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes vyzvala vlády k většímu využívání zdanění energie v rámci boje proti klimatickým změnám. V řadě zemí je podle OECD zdanění energie stále příliš nízké.

"Daně jsou efektivním nástrojem při snižování škodlivých emisí pocházejících z využívání energie, vlády by je však mohly používat lépe,", uvedla OECD ve své dnešní zprávě. "K posílení boje s hlavním zdrojem emisí skleníkových plynů a znečištění ovzduší je třeba se více spoléhat na zdanění energie," dodala.

V současnosti podle OECD vytvářejí daně pouze omezený tlak na snižování spotřeby energie, zvyšování energetické efektivity a přesun k méně škodlivým formám energie. "Posun k efektivnějšímu využívání daní při snižování škodlivých emisí je celkově pomalý a nesystematický," uvedl generální tajemník Ángel Gurría.

Výraznější zvyšování daňové zátěže se podle OECD zatím většinou omezuje pouze na silniční dopravu, zatímco například u uhlí zůstává zdanění velmi nízké. OECD ve zprávě vychází z údajů ze svých členských států a ze zemí skupiny G20.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů