Úterý, 19. března 2024

Spalovně v Brně dochází odpad, i z něj jde teplo domácnostem

Spalovně v Brně dochází odpad, i z něj jde teplo domácnostem

Městské společnosti SAKO Brno, která sváží odpad a provozuje spalovnu odpadů, dochází kvůli mrazům a zvýšené produkci odpad, jehož spalováním vzniká teplo ve formě páry a horké vody. Spalovna je dodává do sítě Tepláren Brno. V tiskové zprávě to dnes uvedl vedoucí oddělení komunikace firmy Martin Drozd.

Výroba tepla se kvůli mrazům zvýšila. "Aktuálně naše zařízení na energetické využívání odpadu pracuje na plný výkon, a zásoby odpadu k výrobě energie nám tak začínají docházet. V následujících týdnech by to mohlo znamenat, že pro nedostatek odpadu budeme nuceni výkon zařízení snížit, a dodávat tak do brněnských domácností méně energie," uvedl ředitel firmy Karel Jelínek.

SAKO Brno v průběhu roku dodává do sítě brněnského centrálního zásobování teplem teplo vyrobené z odpadu, a to ve formě páry a horké vody. V létě, kdy mají Teplárny Brno odstávku, se firma stává základním zdrojem tepla pro celé město. V zimních měsících potom pro Brno zajistí asi třetinu spotřebovaného tepla.

Jelínek uvedl, že stovky tun energeticky využitelného odpadu přitom leží na skládkách. "Ukládání odpadu na skládky je pouze levným a společensky nejméně efektivním řešením, které přesouvá problém na další generace. Kdyby byl tento odpad využit v zařízeních na energetické využívání odpadu, nemusel by se rozkládat v zemi a ničit naše životní prostředí a navíc by se z něj uvolnila čistá energie, kterou umíme distribuovat k odběratelům," uvedl Jelínek.

SAKO Brno sveze každoročně z Brna přes 80.000 tun odpadu, z toho je asi 70.000 tun směsného odpadu. V Brně má firma rozmístěných asi 55.000 popelnic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů