Úterý, 19. března 2024

Změny v programech pro ovzduší dokončí ministerstvo v roce 2019

Změny v programech pro ovzduší dokončí ministerstvo v roce 2019

Ministerstvo životního prostředí pravděpodobně nepodá kasační stížnost proti soudním rozhodnutím, kterými byly zrušeny části programů zlepšování kvality ovzduší v některých regionech. Změny vyžadované soudem zapracuje do aktualizace programů, která již začala a bude hotová do poloviny roku 2019. Uvedla to na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Programy pro čtyři regiony, konkrétně pro Prahu, Ostravsko, Brno a Ústecko, napadli u soudu právníci z kanceláře Frank Bold, která se zaměřuje na životní prostředí. Vadilo jim, že nejsou dostatečné a obyvatelům těchto regionů nezaručují skutečné zlepšení prostředí, ve kterém žijí. Městský soud v Praze nedávno zrušil podstatnou část programu pro Prahu. Držel se přitom argumentace, kterou koncem loňského roku použil Nejvyšší správní soud (NSS) v případě Ostravska. Ostatní případy ještě tak daleko nedospěly, ministerstvo ale očekává obdobné závěry. "Ministerstvo životního prostředí kasační stížnost s největší pravděpodobností nepodá, městský soud zcela převzal závěry NSS, nelze proto očekávat, že by se NSS v tomto případě od svých závěrů nějak odchýlil," sdělila mluvčí Roubíčková.

Soud programu vytkl nekonkrétní formulace a nemožnost kontroly, zda se vytčené cíle daří plnit. Program pro Prahu podle něj navíc počítal i s nereálnými opatřeními, například s dostavbou Pražského okruhu do roku 2020. Podle Roubíčkové soud nezrušil samotné programy, ale část právního aktu, kterými byly vydány, to je opatření obecné povahy. "Nic tedy nebrání jejich dalšímu plnění," sdělila mluvčí.

Závěr soudu nicméně pro ministerstvo znamená, že bude muset programy přepracovat tak, aby jejich plnění bylo vymahatelné a aby zpřesnily časový harmonogram pro jednotlivá opatření. "Na změny v obou oblastech se ministerstvo životního prostředí zaměří v rámci aktualizace programů zlepšování kvality ovzduší, která již začala a měla by být dokončena nejpozději během první poloviny roku 2019," uvedla Roubíčková.

Program bude platit do konce roku 2020. Petra Giňová z Frank Bold věří, že přes nedlouhou dobu působnosti bude mít program pozitivní efekt. "Navíc povinnost ministerstva vydat programy pro nadlimitně znečištěné lokality bude trvat i po roce 2020, lze tedy očekávat, že na současné programy budou navazovat programy nové," sdělila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů