Úterý, 19. března 2024

Obce by mohly mít příjem z poplatků za odběr podzemní vody

Obce by mohly mít příjem z poplatků za odběr podzemní vody

Desetinu výnosu z poplatků za odběr podzemní vody by nově mohly získat obce. Navrhla to pětice poslanců v rámci novely vodního zákona, kterou dnes Sněmovna posunula do závěrečného kola schvalování. Nyní je výnos z poplatků rozdělen rovnoměrně mezi kraje a Státní fond životního prostředí, podle poslanců by nově měly dostávat po 45 procentech.

Desetinový výnos by měl být podle Veroniky Vrecionové (ODS) formou náhrady pro obce, v jejichž katastru se uskutečňuje odběr podzemní vody a které jsou kvůli tomu omezeny ve svém rozvoji.

Sněmovna v rámci novely také zřejmě umožní zřizovat stanové tábory v záplavových územích. Zákon nyní zakazuje v těchto zónách záplav zřizovat tábory, kempy a jiná dočasná ubytovací zařízení. Piráti chtějí z novely naopak odstranit pasáž, která brání občanským sdružením právo připomínkovat vodní stavby. Podle předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dany Balcarové (Piráti) pro toto vyloučení není důvod, sdružení se znalostí místních podmínek "mohou zabránit zbytečným fatálním dopadům vodních děl na životní prostředí".

Část poslanců chce do novely vložit ustanovení, které by umožnilo bezplatné čerpání povrchových vod také pro lesní školky, nejen pro zemědělce. Jan Zahradník (ODS) chce také upravit ve prospěch malých obcí podmínky pro osvobození od poplatku za odběr podzemní vody.

Vládní novela, o níž Sněmovna rozhodne zřejmě za týden, proti někdejší verzi nemění poplatky za odběr podzemní vody nebo za vypouštěné odpadní vody. Spravovat poplatky bude nově Státní fond životního prostředí místo České inspekce životního prostředí.

Vlastníci bezodtokových jímek budou muset stejně jako nyní prokazovat úřadům, jak zajistili zneškodnění odpadních vod. Nově mají mít povinnost předložit příslušné doklady za poslední dva roky. Provozovatelé fekálních vozů jim o tom budou muset vydávat potvrzení v němž bude mimo jiné uvedeno, o jako jímku šlo, množství odpadních vod a do které čistírny je odvezl. Odvážet odpad z jímek budou smět jen čistírny odpadních vod nebo podnikatelé podle živnostenského zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů